Istut työkoneen edessä. Pitäisi ajatella, keskittyä ja luoda uutta, mutta homma ei etene, ajatus ei toimi tai mieli poukkoilee. Alkaa tuskastuttaa. Kello raksuttaa ja aikataulupaine puskee päälle.
Kuvailemani tilanne on tuttu varmasti jokaiselle. Kyse voi olla siitä, että vireystila on ollut kyseiseen, ajattelua vaativaan tehtävään väärä.
3 syytä opetella tunnistamaan oman vireystilan vaihtelua
Vireystilasi vaihtelee luonnollisesti päivän mittaan ylivireyden, optimaalisen vireystilan, alivireyden ja unen välillä. Kun opettelet tunnistamaan oman vireystilasi luonnollisen vaihtelun, saat seuraavia hyötyjä:
- pystyt hyödyntämään vireystilojasi työn, liikkumisen, lepohetkien ja palautumisen suunnittelussa
- havaitset aikaisemmin, milloin vireystila nousee tai laskee liikaa
- opit säätelemään eri vireystilojasi sopivilla aktiviteeteilla päivän mittaan.
Miten voi tunnistaa erilaisia vireystiloja?
Ylivireystila, alivireys ja optimaalisen vireys eroavat huomattavasti toisistaan.
Konkreettinen keino tunnistaa oman vireystilan vaihteluita on kirjata päivän aikana ylös kellonajat, jolloin huomaat itsessäsi alivireyden, ylivireyden ja optimaalisen vireystilan merkkejä.
Optimaalisen vireystilan tunnistat siitä, että ajatus kulkee kirkkaasti. Energiaa riittää, mutta et poukkoile asiasta toiseen. Ajatukset ovat pääosin optimistisia ja ratkaisukeskeisiä. Tämä ajanjakso on paras hetki tehdä töitä ja ajatella. Sijoita tähän ajanjaksoon päivän tärkeimmät, erityistä ajattelua tai ongelmanratkaisua edellyttävät tehtävät.
Alivireyden merkkejä ovat tekemisen ja ajattelun hidastuminen, väsymys ja se, että kiinnostus tekemistä kohtaan vähenee. Sijoita tähän vireystilaan päivän helpoimmat tai rutiininomaiset tehtävät. Matalan vireystilan ajanjaksoon soveltuvat myös ne palaverit, jotka eivät kuormita liikaa.
Ylivireyden aikana ihminen hyppii työtehtävästä toiseen ja on innostunut, mutta asiat eivät valmistu ja priorisointi on vaikeaa. Ylivirittynyttä tilaa voit hyödyntää niihin toimiin, joissa luontaisesti täytyy suorittaa lyhyitä ja nopeita tehtäviä.
Mitä voi tehdä, kun alivireys tai ylivireys iskee väärällä hetkellä?
Läheskään aina arjen aikataulutus oman vireystilaan mukaan ei ole mahdollista. Mitä tehdä, jos esimerkiksi tärkein palaveri tai työtehtävä on juuri silloin käsillä, kun alivireys tai ylivireys on vallannut kehon ja mielen?
Kun tunnistat itsestäsi alivireyden merkkejä, kokeile näitä vinkkejä energisointiin:
- nouse ylös, kävele, haukkaa raitista ilmaa pienellä lenkillä
- vaihde aihe uuteen tai innostavaan teemaan
- juttele jonkun kanssa.
Kun tunnistat ylivireystilan merkkejä, kokeile näitä keinoja rauhoittumiseen:
- tietoisen läsnäolon (mindfulness) harjoittelu
- hengitysharjoitukset, erityisesti palleahengityksen tekniikka rauhoittaa tehokkaasti
- rauhoittava pieni liike, kuten olkapäiden pyörittely auttaa keskittymään.
Oman vireystilan vaihteluita opit nopeasti tunnistamaan ja hyödyntämään arjessasi.
Katso Ekonomien hyvinvointivalmennuksen “Optimaalinen vireystila – miten sen löydän” -webinaaritallenteesta lisää vinkkejä ja harjoituksia oman vireystilan tunnistamisen avuksi.
Teksti: Mari Laari