Elias Erämajan mukaan verotusta koskevassa julkisessa keskustelussa on unohdettu tulosidonnaisten asiakasmaksujen ja tukien vaikutukset.

Suomen Ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja nostaa valtakunnallisen veropäivän aattona esiin tarpeen uudistaa Suomen verojärjestelmää. Palkansaajien verotaakka on Erämajan mukaan Suomessa jo kestämättömällä tasolla.   

Erämajan tekemän laskelman mukaan esimerkiksi mediaanituloisen korkeakoulutetun yksinhuoltajan 4 700 euron palkkatulolla 100 euron palkankorotuksesta jää käteen verojen ja varhaiskasvatusmaksujen korotuksen jälkeen vain noin 37 euroa. Työnantajalle korotuksen kustannus on reilu 120 euroa. Jos mukaan huomioidaan vielä reilun neljänneksen suuruinen arvonlisävero, korotuksen netto-ostovoima jää alle 30 euron.  

“Veroprogressio on Suomessa poikkeuksellisen jyrkkä, mikä heikentää palkansaajien kannusteita uralla etenemiseen ja työn vastaanottamiseen. Julkisesta keskustelusta myös unohtuu, että totuus verokurimuksesta on vielä verotilastojakin synkempi, sillä tulosidonnaisten asiakasmaksujen ja tukien vaikutuksia ei niissä huomioida”, Erämaja sanoo.  

Viimeaikainen taloustutkimus on osoittanut, että kireät rajaveroasteet heikentävät talouskasvua ja voivat siten jopa vähentää ansiotuloverotuksen verokertymää. Ruotsissa tämä ymmärrettiin jo vuosia sitten, mutta Suomessa progressiot edelleen vain kiristyvät.  

“Verojärjestelmän uudistus voitaisiin aloittaa sillä, että ansiotulojen rajaveroasteet laskettaisiin korkeintaan 50 prosentin tasolle kaikissa tuloluokissa. Tämä olisi nopea keino vauhdittaa talouskasvua”, Erämaja arvioi. 

Keinotekoiseen verosuunnitteluun puututtavaa 

Samaan aikaan kun korkeita veroja maksavat palkansaajat ylläpitävät järjestelmää hammasta purren, osalle työtä tekevistä on mahdollistettu palkkatulojen muuntaminen kevyemmin verotetuksi pääomatuloiksi keinotekoisin järjestelyin.  

Etenkin holding-yhtiöiden käyttö työtulojen muuntamisessa selvästi kevyemmin verotetuksi pääomatuloksi on epäkohta, joka heikentää verotuksen oikeudenmukaisuutta. Lainsäädännön porsaanreiät asettavat palkansaajat epäreiluun asemaan suhteessa niihin, jotka voivat tällaista verosuunnittelua hyödyntää.  

“Verotuksen tulee tietysti kannustaa yrittämiseen ja riskinottoon, mutta työtulojen muuntaminen pääomatuloksi on vain keino vältellä progressiivista ansiotuloverotusta. Verotuksen tulisi olla työtulojen suhteen neutraalia, jotta kaikki osallistuvat yhteiskuntamme rahoittamiseen tasapuolisesti. Tähän epäkohtaan eivät päätöksentekijät halua jostain syystä puuttua”, Erämaja ihmettelee. 

Lisätiedot:

Erämaja Elias
Pääekonomisti
p. +358407471854