Parpala Arja
Kehityspäällikkö
p. +358400421950

Osaamisen tunnistaminen

Voit käyttää tekoälyä hahmottaaksesi omaa osaamistasi. Esimerkiksi, kirjoita omin sanoin, mitä kaikkea olet tehnyt työksesi ja pyydä tekoälyä analysoimaan, mitä osaamisia sinulla tehtäviesi perusteella on. Saatat huomata piilossa olevia osaamisia tai oivaltaa jonkin itsellesi itsestään selväksi muodostuneen osaamisen merkityksen. Kun varmistat, että tärkeimmät osaamisesi ovat mukana, voit hyödyntää analyysiä työnhaussa.

Kannattaa muuten olla kohtelias, kun keskustelet tekoälyn kanssa. Voit jopa kertoa, että työnsaantisi riippuu näistä vastauksista, niin saat laadukkaampia tuloksia!

Sopivien työpaikkojen etsiminen

Anna tekoälyn etsiä sinulle sopivia työpaikkoja. Kun olet hahmottanut osaamistasi, voit pyytää tekoälyä listaamaan tehtäviä, joissa osaamisellesi voisi olla kysyntää. Jos käytössäsi on suoraan internetiin yhteydessä oleva tekoälysovellus, voit myös pyytää tekoälyltä linkkejä kiinnostaviin avoimiin työpaikkoihin.

Hakemuksen ja CV:n kirjoittaminen

Kopioi hakemasi tehtävän ilmoitus tekoälylle ja pyydä sitä kertomaan, mitä osaamisia sinun kannattaa painottaa omissa hakemuksissasi.

Jos valkoisen paperin kauhu iskee, kun alat kirjoittaa hakemusta, pyydä tekoälyä kirjoittamaan sinulle hakemuksen luonnos. Muokkaa, täydennä ja personoi luonnosta sitten omin esimerkein, saavutuksin yms. tiedoin. Yhteistyössä tekoälyassistentin kanssa kirjoittaminen saattaa sujua näppärämmin ja voit saada joitakin uudenlaisia ideoita, miten kerrot osaamisestasi kiinnostavasti.

Muista kuitenkin, että tekoäly ei korvaa sinua hakemuksen kirjoittajana. Hakemuksesi ja CV:si saattavat vaikuttaa “bottimaisilta” ja ovat todennäköisesti liian geneerisiä, jos käytät niitä sellaisenaan.

Harjoittele työhaastatteluun

Syötä tekoälylle työpaikkailmoituksen teksti ja pyydä sitä kirjoittamaan haastattelukysymyksiä tekstin pohjalta. Vastaa kysymyksiin ja pyydä tekoälyä analysoimaan ja antamaan vinkkejä, miten voisit parantaa vastauksiasi.

Pyydä tekoälyä luomaan sinulle kysymyksiä, joita voit kysyä itse haastattelussa. Kerro, millaiseen tehtävään haet ja mitkä ovat keskeiset tehtävään liittyvät osaamisesi. Voit myös antaa aineistoksi oman CV:si tai LinkedIn-profiilisi. Silloin on hyvä tiedostaa, että jos syötät tietojasi tekoälylle, tiedot jäävät sen käyttöön etkä voi varmuudella tietää, miten niitä käytetään myöhemmin.

Älä myöskään ota tekoälyä mukaan haastatteluun. Et mitenkään pysty keskittymään sekä tekoälyn antamiin vastauksiin että omaan aitoon ajatteluusi. Jos tekoäly sekä vastaa että kysyy sinun puolestasi, eivät omat ajatuksesi ja kokemuksesi enää olekaan mukana keskustelussa. Kuka silloin onkaan työnhaussa?

Tekoäly voi tarjota arvokasta apua työnhaussa, mutta sinun persoonasi, osaamisesi ja tapasi tehdä työtä ovat edelleen ratkaisevat tekijät, kun haluat tehdä vaikutuksen rekrytoijiin ja löytää itsellesi sopivan työn.