Viime syksyn liittokokouksessa meille Ekonomeille nuijittiin uusi visio: haluamme olla kestävimpiä taloudentekijöitä. Muistan itse tuolloin makustelleeni sanaa taloudentekijä hyvinkin epäileväisin mielin. Siitä tuli mieleen vain kiireiset liituraitapukuihin pukeutuneet keski-ikäiset liikemiehet, jotka puhuvat sijoittamisesta ja bruttokansantuotteesta. Markkinoinnin pääaineesta vastavalmistuneena, äitifarkkuja ja feikki-Birkenstock-sandaaleja rokkaavana ekonominaisena en pystynyt samaistumaan termiin. Minäkö muka olisin taloudentekijä?
Mutta sitten tutkin tuota termiä. Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra määrittää talouden tarkoittavan ”ihmisten välistä kanssakäymistä ja instituutioita, jotka liittyvät hyödykkeiden tuotantoon, jakeluun, vaihtoon tai kulutukseen”. Eli sijoitustoimintaa ja bruttokansantuotetta, mutta myös lukuisia muita toimintoja ja taitoja, joita bisneksen teossa tarvitaan ja vaaditaan: ihmistuntemusta ja keskustelutaitoja, johtamiskykyä sekä projektikoordinointia. Kaikista langoista kiinnipitämistä, Instagramin karusellipostauksien kasaamista sekä kovaa stressinsietokykyä.
Ja kas, niin vain minäkin löysin itsestäni taloudentekijän. Ei minun tarvitse selvittää ihmisille kysynnän ja tarjonnan lakeja ollakseni taloudentekijä. Oma tietotaitoni, asiantuntijuuteni ja työni ovat ihan yhtä oleellinen osa talouden tekoa. En ole ehkä se perinteisin taloudentekijä, mutta jälkikäteen ajateltuna parempi niin. Mitä moninaisempia me olemme, sitä yhdenvertaisemmaksi työ- ja opiskelijaelämä kehittyy. Mitä enemmän joukossamme on erilaisuutta, sitä inklusiivisemmiksi tulemme. Yli 55 000 taloudentekijämme joukossa on tilaa jokaiselle – löytyi vaatekaapistasi se liituraitapuku, äitifarkut tai ihan mitä vain.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen työ- ja opiskelijaelämässä on meidän Ekonomien vaikuttamistyön ytimessä. Kesäkuussa nostamme esiin taloudentekijöiden moninaisuutta sekä niitä tekoja, joita teemme yhdenvertaisuuden puolesta ympäri vuoden. Hyvää Pride-kuukautta!
Kirjoittaja: