Kun aloitin ensimmäisessä johtamis- ja esihenkilötehtävässäni yli vuosi sitten, kirjoitin blogin siitä osaanko ja riitänkö. Siitä alkoi melkoinen matka, jonka varrella olen ehtinyt moneen kertaan sekä kyseenalaistaa aivan kaiken osaamiseni että yllättyä siitä, mitä kaikkea osasinkin. En usko olevani aivan ainoa näiden pohdintojen kanssa. Minuakin palvelee siis Sitran Osaaminen näkyviin -kampanja, jossa juuri sananmukaisesti juhlitaan osaamisemme ymmärtämistä ja näkyväksi tekemistä.
Sinänsä positiivisesta aiheesta, osaamisesta, pyörii mediassa ja somessa usein varsin negatiivista puhetta ja uhkakuvia. Osaamistarpeet muuttuvat, jatkuvasti pitää kehittyä, koko yhteiskuntakin nahistuu, jos yritykset eivät löydä osaavia työntekijöitä. Meillä taitaa olla myös luonnostaan tapana pohtia omaa osaamistamme juuri haastavissa hetkissä, kuten kilpailutilanteessa. Jos osaamistaan miettii lähinnä silloin, kun epäonnistuu tai esimerkiksi jää rannalle rekrytointitilanteissa, oma arvio osaamisesta vääristyy helposti.
Juuri siksi omaa osaamista kannattaa ehdottomasti pohtia myös muulloin kuin CV:tä ja hakemusta työnhaussa työstäessä. Mikset innostuisi osaamisistasi ja vahvuuksistasi ihan joka viikko! Oman osaamisen hahmottaminen on tärkeä itsensä tuntemisen osa, ja ainakin minulle siten esimerkiksi johtamisessa aivan olennainen työväline.
Muistan tilanteita, jolloin olen kuvannut osaamistani lähinnä luettelemalla pääaineita ja sivuaineita, opintopistemääriä ja työkokemusvuosia. Painavimman huomion saa yleensä ammatillinen osaaminen. Siitä puhutaankin ydinosaamisena, asiaosaamisena tai kovina taitoina.
Entistä tärkeämpää on kuitenkin tunnistaa juuri niitä usein pehmeiksi väitettyjä yleisiä työelämävalmiuksia, eli työtehtävästä toisen siirrettäviä taitoja. Niitä kertyy paljon myös muualta kuin koulun penkiltä tai työsorvin äärestä. Kun ammatilliset osaamistarpeet muuttuvat esimerkiksi teknologiakehityksen myötä, nousevat arvoon arvaamattomaan vaikkapa luova ajattelu sekä halu ja valmiudet oppia jatkuvasti uutta. Oppimistakin voi harjoitella ja oppia!
Ekonomien jäsenet suhtautuvat osaamiseen vakavasti ja oman osaamisensa kehittämiseen todella myönteisesti. Tätä haluamme osaltamme tukea! Koulutuksellisiin tapahtumiimme osallistutaan ahkerasti, mentorointiohjelmat kiinnostavat ja jatkuvan oppimisen mahdollisuudet nousevat kyselyissämme jatkuvasti jäsenten odotuksissa korkealle. Jo karttuneen osaamisen ja vahvuuksien hahmottaminen ja näkyväksi tekeminen on jo itsessään ihan keskeinen taito.
Uravalmentajamme ovat luoneet jäsenten käyttöön materiaalia, joka osuu Sitran teemaviikkojen aiheeseen kuin nenä päähän. Pääset halutessasi vaikka heti hyödyntämään Tunnista ja sanoita osaamisesi -itseopiskelutilaa ilmoittautumalla mukaan tapahtumakalenterimme kautta. Sivustolta löydät osaamisen hahmottamista ja sanoittamista tukevia vinkkejä ja tehtäviä. Samasta teemasta tarjoamme myös kaksiviikkoista verkkovalmennusta, jonka seuraava toteutus on lokakuussa. Myös tähän valmennukseen voit jo ilmoittautua tapahtumakalenterin kautta. Kalenteriin päivittyy jatkuvasti myös muita osaamista ja oppimista tukevia tapahtumia.
Sitran Osaaminen näkyviin -kampanja 30.8.-12.9.2021 juhlistaa osaamista ja sen näkyväksi tekemistä. Osaamista syntyy monissa ympäristöissä: työelämässä, arjessa, vapaa-ajalla, opinnoissa, kursseilla, harrastuksissa, perhe-elämässä – missä vain. Aina omaa osaamista ei edes huomaa ja siksi kampanjassa halutaan rohkaista kaikkia pysähtymään oman osaamisen ja vahvuuksien äärelle ja kannustaa myös auttamaan kaveria ymmärtämään omat vahvuutensa. Kampanjan materiaaliin voit tutustua täällä. Eri sosiaalisen median kanavissa kampanjaan liittyviä viestejä löydät aihetunnisteella #OsaaminenNäkyviin.