Suomen Ekonomien elinkeinopolitiikan erityisasiantuntija Ted Apterin mukaan puoliväliriihessä lähdettiin rohkeasti toteuttamaan Risto Murron työryhmäraportin tunnistamia energiajärjestelmän kehittämistarpeita.

– Nyt luodaan polkua kasvun pullonkaulojen poistamiseksi. Ratkotaan sähköverkkojen kapasiteettivajetta ja siten mahdollistetaan energian kulutus- ja tuotantopuolen investointeja. Uusi kasvu nojaa puhtaasti tuotettuun, verrattain edulliseen ja toimitusvarmaan energiaan, toteaa Apter.

Riihipäätöksillä sujuvoitetaan vihreän siirtymän lupaprosesseja, resursoidaan oikeuslaitoksen lupa-asioiden käsittelyä ja mahdollistetaan energia-alan osaajien määrän kasvua.

– Panostusten lisääminen korkeakoulujen ydin- ja energiatekniikan aloituspaikkoihin, ulkomaalaisten avainhenkilöverotuksen tason laskeminen sekä yleisemmin maahantuloprosessien yhden luukun digitaalisen alustan edistäminen ovat hyviä keinoja ratkoa työvoimatarpeita.

Luotava houkutteleva, ennakoitava ja sujuva näkymä investoinneille

Apterin mukaan nyt on yritystä luoda Suomesta houkuttelevampi paikka investoinneille.

– Meillä on kaikki edellytykset tehdä Suomesta Euroopan uusteollistumisen keskus, huomioida huoltovarmuustarpeet ja jatkaa toimintaa puhtaan energiatuotannon suunnannäyttäjänä.

Riihessä sitoudutaan luomaan tulevaisuuden vety- ja sähköverkot, kirjattiin selvä poliittinen tuki lisäydinvoiman investointipäätösten syntymiselle ja mahdollistetaan sähkön toimitusvarmuutta vahvistavia investointeja.

– On syytä varmistaa, että myös päätökset esimerkiksi tuulivoiman etäisyyssääntelystä, datakeskusten verokohtelusta ja sähköyhtiöiden valvontamallista ovat yhtä lailla linjassa ennakoitavan, vakaan ja houkuttelevan investointiympäristön luomisessa, Apter päättää.

Lisätietoja:

Apter Ted
Erityisasiantuntija, elinkeinopolitiikka
p. +358400602439