Muutos monimuotoisempaan yhteiskuntaan ei tapahdu itsestään. Tästä ovat hyvänä esimerkkinä useat kansanliikkeet, kuten Me Too ja Black Lives Matter, jotka ovat nostaneet erilaisia ääniä esiin myös suomalaiseen keskusteluun. Mitä monimuotoisuuden lisääntyminen tarkoittaa työelämän kannalta? Aiheesta keskustelemassa Inklusiiv-yhteisön perustaja Katja Toropainen ja Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Kosti Hyyppä.
”Usein kuulee, että ei meille vaan hakenut mitään vähemmistöjä. Silloin kannattaa katsoa peiliin eli sitä omaa prosessia. Millainen tiimi on tällä hetkellä, minkälainen on brändi, viestintä tai mitä kanavia käytetään”, Toropainen kannustaa.
”Suomessa on tapana, että me rekrytoimme kaltaisiamme. Lisäksi täällä ei ole ollut aiemmin samanlaista kilpailua osaamisesta, kuin nykyään. Nykyisin täytyy tehdä enemmän töitä, että haluttu osaaminen saadaan yrityksen käyttöön”, Hyyppä uskoo.
Onko monimuotoisuus muuttunut kilpailuedusta elinehdoksi?
”Työskennellessäni ulkomailla huomasin, että diversiteetti ja inklusiivisuus ovat äärettömän tärkeitä asioita. Kun sitten palasin Suomeen, tuli shokkina, miten paljon tekemistä täällä vielä riittää. Nyt alkaa näyttää siltä, että suomalaiset yritykset, jotka ovat kansainvälisillä markkinoilla tai haluavat kansainvälistyä tai kasvaa, haluavat edistää monimuotoisuuden teemoja ja rakentavat strategioita niiden ympärille”, Toropainen iloitsee.
”Tasa-arvosuunnitelma koetaan velvollisuudeksi, joka on pakko tehdä, ja sitten se unohdetaan mappiin öö. Mutta täysin selvää on, että eihän se yhtäkään yritysjohtajaa innosta, että jotakin lukee laissa. Bisnespuoli on se, joka tehoaa”, Hyyppä toteaa.
Keskustelua luotsaavat futuristi Perttu Pölönen ja Ekonomien yhteiskuntasuhdepäällikkö Riikka Mykkänen.
Voit kuunnella jaksot Spotifyssa, SoundCloudissa, Apple Podcastissa ja Google Podcastissa tai katsoa ne Youtubessa. Ehdota aihetta tai anna palautetta: taloudentekijat@ekonomit.fi