Yli 50-vuotiaiden työllistymisen vaikeudesta puhutaan nyt paljon. Ongelma on tuttu myös Suomen Ekonomeissa. Uravalmentaja Tiina Myöhänen-Astikainen tapaa työssään paljon keski-ikäisiä ekonomeja, jotka painivat työnhakuun liittyvien pulmien kanssa.
Työllistymisen vaikeutuminen iän myötä on hänestä osittain totta. Myöhänen-Astikainen on vuosia seurannut liiton eri ikäisten jäsenten työllistymistä ja kertoo nyt ajatuksensa siitä, mihin jo työuransa puolenvälin ylittäneen kannattaa työnhaussa panostaa.
Katso tästä uravalmentajan kuusi vinkkiä työnhakuun yli 50-vuotiaana!
1. Panosta piilotyöpaikkoihin.
Moni pitkään työelämässä mukana ollut osaa uutta työtä etsiessään seurata tiiviisti työpaikkailmoituksia työpaikkasivustoilta ja LinkedInistä. Uravalmentajan mielestä strategia ei kuitenkaan usein toimi.
”Jos keskittyy vain avoimien työpaikkojen hakemiseen, on kuin olisi mukana ruuhkabussissa, jossa kymmenet muutkin yrittävät saada itselleen istumapaikan. Se on työnhaussa kokeneiden työntekijöiden suurin ja yleinen virhe.”
Avoinna olevien sijasta kannattaa etsiä ennen kaikkea piilotyöpaikkoja.
”Niihin olet hakijana aivan eri asemassa. Olet tilausautossa ehkä muutaman muun kanssa verrattuna siihen ruuhkabussiin. Tulet huomatuksi.”
2. Käytä verkostojasi.
Työnhaussa ei kannata unohtaa eikä piilotella sitä, jos on työuransa aikana onnistunut tekemään vaikutuksen. Yhteistyökumppanit vuosien varrelta voivat olla kullanarvoista verkostoa.
”Tätä jumppaa me uravalmentajat käymme useimpien työnhakijoiden kanssa. Usutamme käyttämään omia verkostoja ja miettimään, ketä tunnet.”
Myöhänen-Astikainen kertoo, että yli viisikymppisille on muitakin tyypillisempää työllistyä verkostojensa kautta. Siksi suhteita kannattaa hoitaa myös silloin, kun työnhaku ei ole ajankohtaista.
”Kasvata ja ylläpidä ammatillista verkostoasi. Ja kun teet työtä, muista, että menneisyytesi tulee eteesi viimeistään työnhaussa. Mieti, millaisen kuvan ja muistijäljen haluat itsestäsi jättää.”
Verkostoihin liittyy myös toisten auttaminen ja sattuman mahdollisuus: voit sattua juttelemaan jonkun kanssa juuri, kun hänellä on tieto avautuvasta työpaikasta.
3. Kuvaa ikääsi liittyviä vahvuuksia.
Vaikka olisi tehnyt pitkän työuran vain yhden työnantajan palveluksessa, siitäkin voi löytää myönteisiä puolia: taitoja on voinut karttua erilaisissa rooleissa.
Uravalmentaja kehottaa katsomaan ylpeästi peiliin ja huomaamaan, mitä kaikkea on tehnyt. Hakemuksessa ja CV:ssä sitä pitää kuvata konkreettisesti.
Tiina Myöhänen-Astikaisen mielestä yli 50-vuotias on monella tavalla erittäin hyvä työntekijä. Työnantajien kannattaisi hänestä arvostaa sitä hiljaista tietoa, osaamista ja näkemyksellisyyttä, jota kokeneet työntekijät tuovat.
”On kokemusta ja työikääkin paljon jäljellä, on intoa ja aikaa omalle kehittymiselle. Perhe-elämäkään ei ehkä ole enää niin turbulenttia kuin nuorempana. Näitä vahvuuksia voisi myös työnhakijana tuoda enemmän esiin.”
4. Päivitä osaamistasi.
Vuosien varrella monelle on kertynyt taitoja myös opiskelusta työn ohessa. Työnantajat eivät sitä välttämättä tajua.
”Moni yli viisikymppinen ekonomi on hirveän kiinnostunut kehittymisestään ja laittanut siihen myös omaa rahaansa ja aikaansa. Sitä voisi työnhaussakin korostaa.”
Jos huomaat pudonneesi jossain osaamisessa kärryiltä, hanki tarvitsemasi taito. Osaamisen ylläpitoa voi kutsua eräänlaiseksi ”työvakuutukseksi”. Omaa osaamista pitäisi päivittää mieluiten joka viikko tai ainakin joka kuukausi.
”Käytä kaikki tilaisuudet siihen siitä alkaen, kun Kauppakorkean ovi sulkeutuu. Jos on aina niin kiire tehdä töitä, ettei ehdi panostaa omaan kehittymiseensä, se kostautuu.”
5. Pidä tavoitteesi kirkkaana.
Työnhaussa auttaa myös selkeän tavoitteen asettaminen. Tiina Myöhänen-Astikaisen mielestä ei kannata pyrkiä töihin, joita ei oikeasti halua.
Omat taidot pitää hakemuksessa ja haastattelussa sanoittaa siten, että se tukee tavoitteen saavuttamista.
”Kun on paljon kokemusta ja ajatus omasta suunnasta, on myös uskottava hakija. Vaikka ensimmäinen tai kymmeneskään ovi ei avautuisi, kannattaa pysytellä omassa suunnitelmassa. En tarkoita, että pitää tavoitella vain yhtä unelmapaikkaa, mutta jokin punainen lanka omalle työuralle pitää voida työhaastattelussa osoittaa.”
Tiina ei kiellä käyttämästä jonkin osan ajasta myös plan B:n hyväksi, mutta muistuttaa, että epäkiinnostavaa työtä ei välttämättä jaksa tehdä pitkään.
6. Usko itseesi.
Työn menettäminen ja takkuinen työnhaku vievät voimia. Monesti ne myös alkavat nakertaa itsetuntoa.
”Uravalmennuksessa pyrimme parantamaan asiakkaiden itsetuntemusta ja itsetuntoa ja saamaan heidät taas uskomaan itseensä. Hartiat lysyssä ei saa työtä. Pitää uskoa, ettei itsessä ole vikaa, vaikka olisi tullut irtisanotuksi.”
Tiina Myöhänen-Astikainen muistuttaa, että työnhakemistaan ei pidä myöskään pyydellä anteeksi. Omien hakemusten ja haastattelujen tulosten perään on lupa kysyä.
”Myös tukea kannattaa pyytää esimerkiksi meiltä Suomen Ekonomien uravalmentajilta. Valmennuksessa saa vinkkejä ja sparrausta työnhakuun.”
Uravalmentaja rohkaisee tekemään sitkeästi työtä oman työllistymisen hyväksi, iästä riippumatta. Takaiskuja tulee, mutta joku kaunis päivä työ kantaa hedelmää.
”Onnenkantamoiset ovat aika harvassa.”
Teksti: Arja Kuittinen
Suomen Ekonomit tarjoaa jäsenilleen työnhaun tueksi kolmen verkkovalmennuksen kokonaisuuden. Ensimmäinen valmennuksista, Tunnista ja sanoita osaamisesi, alkaa 30.11.2020. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä!
Lue myös: