Teknologiateollisuudessa neuvottelut ovat kuitenkin ajautuneet juntturaan kaikkien kolmen henkilöstöryhmän sopimusten osalta – myös ylempien toimihenkilöiden, joita ekonomitkin pääsääntöisesti ovat. Vauhtia neuvottelusolmujen aukaisemiseksi haetaan nyt työnseisauksilla, kun neuvottelujärjestö ylemmät Toimihenkilöt YTN ilmoitti painostustoimista valikoiduissa yrityksissä.

Miksi olemme tässä tilanteessa?

Vastaus on selkeä: YTN haluaa ostovoimaa parantavan yleiskorotuspainotteisen palkkaratkaisun.

Työnantaja on julkisestikin kertonut, että se ei halua yleiskorotuksia ollenkaan. Meillä on painava syy epäillä, että vaikka yleiskorotuksia on – riittämättömästi – tarjottu työntekijöiden sopimuksessa, ylemmille toimihenkilöille niitä ei haluta tarjota ollenkaan.

Haluamme, että työnteon ehdot ovat kunnossa. Olemme viestineet, että nykyisetkin ehdot riittävät, jos pöydän toisella puolella ei ole halua kehittää niitä. Silti pöydässä on heiltä vaatimuksia, joita emme voi hyväksyä.

Ilmoituksella työnseisauksesta YTN viestii, että se on vakavissaan. Oletimme, että rakentavalla neuvottelutiellä ylemmille toimihenkilöille olisi ollut tarjolla sopimusratkaisu. Ei ollut.

Tämä on ensimmäinen varoitus, että jäsenemme ovat valmiita toimimaan ja puolustamaan työehtojaan sekä ostovoimaa.

Toivottavasti laajempia toimia ei tarvita.

Blogin kirjoittaja Riku Salokannel on Suomen Ekonomien työmarkkinajohtaja ja YTN:n varapuheenjohtaja.

Salokannel Riku
Työmarkkinajohtaja
p. +358407249566