Käymme ruokakaupassa, koska tiedämme, että olemme huomennakin nälkäisiä. Katsomme telkkaria, koska tiedämme, että lempisarjan katselu virkistää.
Sama pätee verkostoitumiseen: siihenkin on monta hyvää syytä. Ne kannattaa tiedostaa.
Olennaista on miettiä, mitä verkostolla haluaa saavuttaa. Haluatko vinkkejä työmahdollisuuksista? Etsitkö tietoa työtä tai opintoja varten?
Kun tavoitteesi on kirkas, mieti itsellesi luontevinta tapaa verkottumiseen.
Paljon tapahtuu myös verkossa
Ammatillisiin yhteyksiin sopii hyvin LinkedIn. Kommentoi siellä keskusteluja, liity kiinnostaviin ryhmiin ja jaa tietoa. LinkedInissä kannattaa toimia aktiivisesti, koska algoritmi tunnistaa aktiivisuutesi ja parantaa näkyvyyttäsi.
Ennen koronaa suhteita syntyi seminaareissa ja koulutuksissa. Paljon tapahtuu verkossa nytkin, joten tuttavapiiriä kannattaa kasvattaa aina kun mahdollista. Jos haluat luoda yhteyksiä tietyn alan asiantuntijoiden kanssa, voi olla hyvä panostaa siihen rahallisesti ja osallistua taas korona-ajan jälkeen esimerkiksi alan symposiumeihin. Hyviä verkostoitumispaikkoja ovat myös harrastusryhmät, vapaaehtoisjärjestöt ja luottamustoimet.
Saatat huomaamattasi jättää verkottumisen mahdollisuudet hyödyntämättä.
Joskus omien taustavoimien näkeminen jää huomaamatta. Olet ollut ehkä useissa työpaikoissa, toteuttanut ehkä projekteja asiakkaille ja tutustunut moniin ihmisiin. Jos jäät yhteydenpidon suhteen passiiviseksi, saatat jättää verkottumisen mahdollisuudet hyödyntämättä.
Yksi tapa edetä on piirtää paperille oma suhteiden verkosto. Sitten voit lähteä miettimään, mitä heidän kanssaan voisi saada hyvällä tavalla aikaan.
Hyödyksi ja iloksi
Maailma tulee yhä monimutkaisemmaksi, ja ongelmien ratkaisuun tarvitaan yhä laajempaa asiantuntemusta. Verkostosi voi kertoa kokemuksistaan, opettaa taitoja ja olla monella muulla tavalla hyödyksi. Elämästä voi tulla yhteisöllisempää ja monipuolisempaa.
Ammatilliset yhteydet luovat myös eräänlaisen turvaverkon epävarmoina aikoina. Vaikka tuttavillasi ei olisi tarjoilla työpaikkoja hopeavadilla, voit ehkä saada heiltä vinkkejä siitä, että jossain tarvitaan työntekijää. Parhaimmillaan voi syntyä win-win-tilanne, jossa työnantaja löytää osaajan ilman raskasta rekryprosessia.
Muista kuitenkin, että verkosto toimii vain, kun antaminen ja saaminen on molemminpuolista. Kun autat muita, sinuakin autetaan.
Voit nyt verkostoitua muiden jäsenten kanssa jäsensovelluksessa. Lue lisää: ekonomit.fi/verkostoidu
4 tapaa edetä verkostoitumisessa
- Tunnista tarve. Mieti, miksi oikeastaan haluat verkostoitua ja mitä iloa verkostosta voi sinulle olla.
- Kartoita kanavat. Mitä kautta saat parhaiten yhteyden ihmisiin, jotka haluat tavoittaa? Valitse itsellesi luontevimmat ja tarkoitustasi parhaiten palvelevat kanavat.
- Uskalla laajentaa verkostoasi. Tunnet jo nyt paljon ihmisiä ja voisit helposti pystyä laajentamaan joukkoa. Älä nosta kynnystä turhan korkealle.
- Älä verkostoidu väkisin. Jos et tunne saavasi verkostoitumisesta mitään, ehkä se ei ole sinun juttusi. Kenenkään ei ole pakko verkostoitua.
Teksti: Marjut Hallavo
Kuva: Getty Images
Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehden numerossa 2/2021.
Lue myös:
Verkostoituminen ei ole entisellään