Suomen Ekonomien Bisneskirja -palkinnon tavoitteena on antaa tunnustusta ja nostaa esiin kauppa- ja taloustieteellisen alan laadukasta kotimaista kirjallisuutta sekä kannustaa osaamisen kehittämiseen tasokkaita bisneskirjoja lukemalla.
Kilpailun projektipäällikkö Tanja Hankia iloitsee, että osaamisen kehittäminen kirjoja lukemalla selkeästi kiinnostaa ekonomeja.
”Esiraatihaku herätti jälleen paljon kiinnostusta ja saimmekin raatiin mukaan hyvän kirjon erilaisia edustajia omasta yhteisöstämme. Mukana oli edustus opiskelijoista eläkeläisiin ja kyltereitä ja ekonomeja ympäri Suomen, eri aloilta ja tehtävistä.”
Yksi kahdestatoista esiraatilaisesta oli Anna Smolander, joka kiittelee raadin työskentelyä.
”Yhteistyö raadin kanssa syvensi ymmärrystäni siitä, miten erilaiset näkökulmat ja kokemustaustat voivat rikastuttaa arviointiprosessia.”
Esiraadissa toimimisen Smolander kertoo olleen myös erittäin opettavainen ja antoisa kokemus.
”Se tarjosi mahdollisuuden perehtyä laajaan kirjoon ajankohtaisia ja innovatiivisia bisneskirjoja, jotka käsittelivät monipuolisesti yritysmaailman haasteita ja mahdollisuuksia. Oli kiinnostavaa nähdä, kuinka eri kirjailijat lähestyivät liiketoiminnan teemoja ja toivat esiin uusia näkökulmia sekä käytännön sovelluksia.”
Kilpailuun ilmoitetun 39 teoksen joukosta esiraati valitsi viisi finalistikirjaa.
”Finalistikirjojen valinta ei ollut helppo tehtävä, sillä monet kirjat olivat korkeatasoisia ja tarjosivat merkittävää lisäarvoa eri näkökulmista. Kirjojen arviointikriteerit, kuten ajankohtaisuus, uutuusarvo, asiantuntemus, sovellettavuus ja viestinnällisyys, ohjasivat valintoja ja auttoivat muodostamaan kokonaiskuvan siitä, mitkä kirjat vastasivat parhaiten nykypäivän liiketoiminnan haasteisiin”, Smolander summaa esiraadin päätöstä.
Viisi finalistikirjaa ovat: Monimuotoisuus työelämässä, Inhimillinen tehokkuus, Monikielisen työyhteisön opas, Avoin strategia / Suljettu strategia ja Viisas sijoittaja.
Monimuotoisuus työelämässä – 100 keinoa kasvattaa organisaation vetovoimaa
Miikka Huhta, Visa Myllyntaus
Ihmiset kaipaavat monimuotoisempaa työelämää, mutta harva työnantaja tietää, miten sitä tulisi lisätä. Monimuotoisuus vähentää eriarvoisuutta työelämässä, houkuttelee työntekijöitä, parantaa työhyvinvointia, auttaa ymmärtämään asiakastarpeita, kiihdyttää innovointia ja hillitsee maineriskejä. Tämä kirja opastaa ymmärtämään monimuotoisuutta ja siihen liittyviä ilmiöitä sekä kehittämään omaa työyhteisöä sadan konkreettisen toimenpiteen avulla.
Raadin perustelut valinnalle: Tuhti ja selkeä tietopaketti, joka käsittelee kattavasti monimuotoisuuden teemoja ja tarjoaa konkreettisia ja helposti toteutettavia vinkkejä monimuotoisen työn edistämiseksi organisaatioissa. Lukijan ei tarvinnut ottaa roolia, vaan lukiessa oli tilaa omille ajatuksille ja niiden pohtimiselle. Teos esittelee hyvin yhteiskunnallisia muutoksia ja kokoaa ne tämän hetken organisaatioihin ja yksilöihin sopiviksi.
Inhimillinen tehokkuus – Jännitteet hyötykäyttöön
Outi Ikonen, Antti Aro, Annamari Heikkilä, Eveliina Holmgren, Petri Juujärvi, Merit Morikawa, Sami Råman, Jaakko Sahimaa
Organisaatiot ovat ihmisten muodostamia yhteisöjä, joten niihin on sisäänrakennettu jännitteitä. Inhimillisyyden ja tehokkuuden yhdistäminen vaatii näiden jännitteiden hyväksymistä. Kirja on ovi organisaatioiden jännitteiseen maailmaan. Tapausesimerkit auttavat ymmärtämään, miten ongelmia voi ratkaista samanaikaisesti sekä tehokkuuden että inhimillisyyden näkökulmasta. Jännitteet ovat energiaa, jota ilman maailma ei muutu paremmaksi paikaksi. Menestyvä organisaatio osaa valjastaa jännitteet hyötykäyttöön.
Raadin perustelut valinnalle: Käytännönläheinen ja asiantunteva teos siitä, miten kehittää ja muuttaa organisaatiota inhimillisempään suuntaan ja nostaa ihmiset tekemisen keskiöön. Konkreettisia esimerkkejä ja valmiita toimintamalleja sisältävä teos toimii hyvänä oppaana johtajille ja esihenkilöille sovellettavaksi omassa työyhteisössä.
Monikielisen työyhteisön opas – Ratkaisuja sujuvaan vuorovaikutukseen
Inkeri Lehtimaja, Eveliina Korpela, Johanna Komppa, Lari Kotilainen, Salla Kurhila
Suomalaisilla työpaikoilla on yhä enemmän erilaisista kielellisistä taustoista tulevia työntekijöitä. Monikielisen työyhteisön opas tarjoaa suomalaisille työyhteisöille konkreettista apua monikielisten työtilanteiden sujumiseen ja kansainvälisten työntekijöiden suomen oppimisen tukemiseen. Tarjolla on neuvoja ja malleja sekä pienimuotoiseen arjen toimintatapojen muokkaamiseen että laajempiin rakenteellisiin muutoksiin. Tavoitteena on työpaikka, jossa kielelliset käytänteet palvelevat niin työn tehokasta sujumista, työntekijöiden kielitaidon kehittämistä kuin turvallisen, kannustavan ja avoimen ilmapiirin syntymistä.
Raadin perustelut valinnalle: Ajankohtaisen teoksen lähestymistapa on käytännönläheinen ja teoksen oppeja voidaan aidosti soveltaa organisaatioissa. Teksti on miellyttävää luettavaa ja kirja tarjoaa kiinnostavia näkökulmia monikielisestä työyhteisöstä. Yhtenäinen ja toimiva kokonaisuus monesta asiantuntevasta kirjailijasta huolimatta. Teoksessa on saatu ajatukset keskustelemaan keskenään.
Avoin strategia / Suljettu strategia – Miten strategiaa tulisi tehdä avoimuuden aikakaudella?
Mikko Leskelä, Jaakko Luomaranta
Avoin strategia / Suljettu strategia kuvaa yksityiskohtaisesti ja käytännöllisesti – teoreettisesti viimeisimpään tutkimukseen nojautuen – strategiaprosessin, joka on äärimmäisen avoin ja osallistava ja muuttaa siksi jo prosessin aikana koko organisaation ja sen ekosysteemin ajattelua ja suuntaa. Kirjan case-aineisto koostuu kansainvälisesti tunnetuimmista tapauskertomuksista ja pohjoismaisista yritysjohdon haastatteluista. Kirjan yksityiskohtaisin how to -aineisto perustuu kirjoittajien itsensä johtamiin strategiaprojekteihin.
Raadin perustelut valinnalle: Strategiasta on kirjoitettu paljon, mutta teos asettuu nyky-yhteiskunnan kontekstiin hyvin ja on ajankohtainen raikkaalla otteella. Teoksessa on strategiaan realistinen ote ja mukana myös kriittistä tarkastelua sekä käytännönläheisyyttä tarinoiden ja case-esimerkkien kautta. Havainnollistava ja ajatuksia herättävä. Teos sai reflektoimaan omia kokemuksia, mutta ei kuitenkaan osoitellut ”tehkää näin”.
Viisas sijoittaja – Tunne itsesi ja osakemarkkinat
Esa Juntunen
Viisas sijoittaja -kirja kertoo henkilökohtaisten ja universaalien tarinoiden ja esimerkkien keinoin, kuinka osakesijoittajana on mahdollista menestyä niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina, kunhan tuntee osakemarkkinoiden lainalaisuudet. Kirjoittaja laittaa myös itsensä likoon ja kertoo paitsi onnistumisistaan sijoittajana myös tekemistään virheistä ja niistä saamistaan opeista. Samalla teos osoittaa, että sijoittajan tärkein kyky ei ole äly, vaan tunneäly. Viisas sijoittaja tunnistaa omat virheensä ja puutteensa ja pystyy oppimaan niistä.
Raadin perustelut valinnalle: Tasapainoinen ja kaiken olennaisen perustiedon sisältävä tietokirja on enemmän kuin opas. Teoksessa käsitellään hyvin ja inhimillisesti myös tunteiden merkitystä päätöksentekoon. Asiantunteva ja selkeä teos sijoittamisen aloittavalle, mutta myös sijoitusalan ammattilaiselle oman toiminnan reflektointiin.
Seuraa kilpailun etenemistä
Erillinen palkintoraati arvioi seuraavaksi finalistikirjat ja valitsee voittajan. Bisneskirjapalkinto julkistetaan ja voittaja palkitaan 20 000 euron palkintosummalla maaliskuussa 2025.
Kilpailussa palkitaan lisäksi yleisön suosikki 5 000 eurolla. Yleisöäänestys parhaasta bisneskirjasta käynnistyy myöhemmin syksyllä – seuraa viestintäämme.
Ajankohtaista tietoa kilpailun etenemisestä löydät sivulta ekonomit.fi/bisneskirja ja somesta hashtagilla #bisneskirjapalkinto.