Työehtosopimusneuvotteluissa ekonomeja edustaa yksityisellä sektorilla Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja julkisella sektorilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. Suomen Ekonomien asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana neuvotteluissa eri toimialoilla. Syksyllä alkanut kierros jatkuu pitkälle kevääseen 2025, sillä eri alojen sopimukset päättyvät eri aikoina.

Tällä neuvottelukierroksella tavoitellaan erityisesti ostovoimaa parantavaa palkan yleiskorotusta ja työhyvinvointiin liittyviä parannuksia, muun muassa etätöihin liittyen sekä työn ja vapaa-ajan erottamista helpottavia uudistuksia.

Maan hallituksen tekemät työelämälainsäädäntöä koskevat muutokset tulevat heijastumaan erilaisina haasteina myös työehtosopimusneuvotteluissa.

Teknologiateollisuudesta odotetusti kierroksen päänavaaja

Teknologiateollisuus on perinteisesti avannut työehtosopimusneuvottelukierroksen ja niin tapahtui tälläkin kierroksella.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro saivat työntekijöiden ja toimihenkilöiden sopimukset kiinni Teknologiateollisuuden Työnantajien kanssa lakkojen jälkeen ja sovittelijan johdolla. Sopimukset ovat pituudeltaan kolme vuotta ja kustannusvaikutuksiltaan noin 8 prosenttia.

Ylempien toimihenkilöidenkin neuvottelut olivat puolestaan vaikeat. YTN:n ja Teknologiateollisuuden välisessä erimielisyydessä oli kyse palkankorotusten kustannusvaikutuksesta ja jakosuhteesta. YTN halusi ylempien toimihenkilöiden palkkaratkaisusta oikeudenmukaisen suhteessa muihin henkilöstöryhmiin. Sen saavuttamiseksi jouduttiin järjestämään painostustoimia.

Juuri nyt ajankohtaista

Valtiosektori:

Valtion työehtosopimuskiistaan annettu sovintoesitys on hylätty, joten työnseisaukset 15.-16.4. valikoiduilla työpaikoilla toteutuvat.

Lakkoon menevät seuraavat työpaikat:

Poliisihallinto
Työtehtävät Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella sen kaikissa toimipisteissä

Rikosseuraamuslaitos
Työtehtävät seuraavissa vankiloissa lukuun ottamatta vankiterveydenhuollon tehtäviä:
o Hämeenlinnan vankila
o Vantaan vankila

Valtiokonttori
Viraston kaikki työtehtävät

Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet
Työtehtävät Hämeenlinnan kaupungin toimipaikassa

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
Työtehtävät kaikissa Helsingin kaupungin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa lukuun ottamatta alue- ja kuntavaaleihin liittyviä tehtäviä


Lisäksi JUKO on antanut uuden lakkovaroituksen työnseisauksesta, joka toteutetaan tiistaina 22.4. kello 00.01 – torstaina 24.4. kello 23.59 seuraavilla työpaikoilla:

Ilmatieteen laitos
Tehtävät sää-, meri ja ilmastopalvelukeskuksessa (ei koske Ammattiliitto Pron jäseniä).

Poliisihallinto
Tehtävät Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella sen kaikissa toimipisteissä.
Tehtävät Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella sen kaikissa toimipisteissä.

Tulli
Tehtävät Postitullissa Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori
Tehtävät kaikissa Rovaniemen kaupungin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa lukuun ottamatta alue- ja kuntavaaleihin liittyviä tehtäviä.

JUKO on päättänyt ylityö-, vuoronvaihto- ja liukumasaldon kerryttämisen kiellosta, joka koskee kaikkia valtion työsopimussuhteisia työntekijöitä. Kielto alkoi keskiviikkona 19.3.2025 kello 00:01 ja on voimassa toistaiseksi. Tämä kielto ei koske virkasuhteisia jäseniä.

Lisätietoa tilanteesta ja syistä, miksi neuvottelut ovat jumissa, löytyy JUKO:n sivuilta

Syntyneet sopimukset

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksen synnyttyä monet muutkin yksityisen sektorin toimialat saivat omat sopimuksensa maaliin. Sopimukset on hyväksytty mm. rahoitusalalla, ICT-alalla, tietotekniikan palvelualalla, kemian alalla ja energia-alalla.

Sopimusratkaisut löytyvät YTN:n sivuilta. Uudet työehtosopimukset kieliversioineen tulevat sinne kokonaisuudessaan kevään aikana, sitten kun tällä neuvottelukierroksella tehdyt muutokset on saatu kirjattua sopimuksiin ja kokonaisuus tarkistettu. Kaikki muutokset löytyvät siis sopimusratkaisuista, muilta osin työehtosopimuksen tekstit ovat samat kuin edellisessä sopimuksessa. Vanhat sopimukset löytyvät myös YTN:n sivuilta.

Julkisen sektorin neuvottelut eri vaiheissa

Julkisella sektorilla saavutettiin ensimmäinen neuvottelutulos, kun kirkon työ- ja virkaehtosopimuksesta löytyi sopu 28.2.

Valtiosektorin sopimus päättyi helmikuun lopussa, ja neuvottelut ovat jumiutuneet. Työnantaja on tarjonnut palkankorotuksia selvästi alle yleisen linjan. JUKO on järjestänyt työnseisauksia ja ilmoittanut ylityö-, vuoronvaihto- ja liukumasaldon kerryttämisen kiellosta neuvottelujen vauhdittamiseksi.

Yliopistosektorin sopimuksen voimassaolo päättyy 31.3. ja neuvottelut ovat parhaillaan käynnissä.

Kuntasektorin neuvottelut aloitetaan 11.3. ja sopimus on voimassa 30.4. saakka.

JUKOn yhteisissä tavoitteissa korostuvat ostovoimaa parantavat palkankorotukset, matkustamisen laskeminen työajaksi sekä perhe-elämään liittyvät tavoitteet. Jokaisella sektorilla on myös omat keskeiset tavoitteensa.

Jälkivaikutus turvaa työehdot

Jos työehtosopimus päättyy ennen kuin uusi on saatu neuvoteltua, niin työehdoista ei tarvitse olla huolissaan. Niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella työehdot säilyvät ennallaan uuteen sopimukseen asti. Jälkivaikutus ei koske työrauhaa, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että erilaiset painostustoimet neuvottelujen vauhdittamiseksi ovat mahdollisia.

Miksi työehtosopimukset ovat ekonomeillekin tärkeitä?

Työehtosopimuksessa sovitaan esimerkiksi seuraavista asioista:

  • palkan yleiskorotukset
  • työpäivän pituus 7,5 h (laki 8 h)
  • matkakustannusten korvaukset
  • lomarahat
  • palkallinen sairausloma, yleensä 3 kk (laki 9 päivää)
  • palkalliset perhevapaat
  • palkallinen sairaan lapsen hoito 1–4 päivää
  • henkilöstöedustusjärjestelmä

Kaikki edellä mainitut edut perustuvat työehtosopimuksiin, eivät lakiin. Niistä monet tuntuvat itsestään selviltä – ovathan työntekijät nauttineet niistä jo pitkään. Itsestäänselvyyksiä ne eivät kuitenkaan ole, ja jokaisella neuvottelukierroksella kaikki edut ovat neuvottelujen kohteena.

Suuri osa ekonomeista neuvottelee itse palkkansa. Viimeisimmän palkkatutkimuksen mukaan työehtosopimuksessa sovittu yleiskorotus oli kuitenkin ylivoimaisesti merkittävin syy ekonomin palkan kehittymiselle. Näin vastasi 65 prosenttia niistä jäsenistä, jotka olivat vuonna 2023 saaneet palkankorotuksen.

On siis tärkeää, että etuja puolustetaan ja työehtosopimuksia tehdään jatkossakin. Siksi on myös tärkeää kuulua liittoon.

Näin pysyt ajan tasalla

Päivitämme tätä artikkelia neuvottelujen edetessä, mutta ajantasaisimman tiedon tilanteesta saat suoraan neuvottelujärjestöjen verkkosivuilta.

Huolehdithan, että työpaikkatietosi on ajan tasalla jäsenrekisterissämme. Näin saat myös sähköpostilla omaan toimialaasi liittyvää ajankohtaista viestintää neuvottelujen etenemisestä. Pääset päivittämään omia tietojasi eLoungessa.

Jos sinulla on kysyttävää, voit laittaa viestiä osoitteeseen edunvalvonta@ekonomit.fi.