Suomen Ekonomien erityisasiantuntija Kosti Hyypän mielestä on huolestuttavaa, että varsin iso osa yrityksistä on ilman palkkausjärjestelmää. 

”Jos työpaikoilla ei ole käytössä läpinäkyviä palkkausjärjestelmiä, niin kuinka työntekijät voivat tietää, mistä palkka muodostuu ja miten sen kehittymiseen voi vaikuttaa? Samalla työnantaja menettää mahdollisuuden käyttää palkitsemista johtamisen välineenä.” 

Hyyppä arvioi, että yleisesti ottaen suomalaisten palkkatietämys on melko huono. Epätietoisuuden siemen kylvetään jo työtä hakiessa, koska rekrytointi-ilmoituksissa ei yleensä kerrota tehtävän palkkaa. 

Palkkatiedon puute ruokkii palkkaeroja 

Heikko palkkatietämys on taustalla myös sukupuolten välisissä perusteettomissa palkkaeroissa, jotka ovat Suomessa sitkeässä. Esimerkiksi ekonomimiesten ja -naisten välinen selittymätön palkkaero on pysynyt lähes ennallaan jo vuosikymmeniä. Tuoreen tutkimuksen mukaan se on 9,4 % yksityisellä sektorilla. 

Selittymätön palkkaero tarkoittaa samanlaisia tehtäviä tekevien miesten ja naisten palkoissa olevaa eroa, kun kaikki selittävät tekijät, kuten esimerkiksi asemataso, toimiala, tehdyt viikkotyötunnit ja poissaolovuodet työelämästä, on poistettu. 

Hyypän mukaan palkkaerojen korjaaminen on mahdotonta ilman tietoa palkoista. Tähän on onneksi tulossa parannus. 

Lakiuudistus parantaa palkkaan liittyviä tiedonsaantioikeuksia  

Hallitus antaa huhtikuussa esityksen tasa-arvolain muuttamisesta EU:n palkkaläpinäkyvyysdirektiivin mukaiseksi. Uudistus parantaa työnhakijoiden ja työntekijöiden oikeuksia saada tietoa palkoista. 

  • ​Työtä hakiessa on oikeus saada tietää tehtävän palkkahaitari tai aloituspalkka viimeistään ennen työhaastattelua  
  • Työpaikoilla on annettava tieto, millaisilla kriteereillä palkkatasot ja palkan kehittyminen määritellään  
  • Työntekijällä on oikeus saada tietoonsa samaa tai samanarvoista työtä tekevien keskipalkkataso sukupuolittain jaoteltuna  
  • Lisäksi yli sadan henkilön organisaatioissa työnantajan tulee raportoida sukupuolten palkkaerosta monelta eri kantilta  

Laki on tarkoitus hyväksyä syksyllä 2025 ja se tulee voimaan viimeistään kesäkuussa 2026. Direktiivi koskee kaikkia toimialoja ja kaikkia sektoreita.  

Kaikki hyötyvät läpinäkyvyydestä 

Hyyppä uskoo, että lakiuudistus kannustaa yrityksiä ottamaan käyttöön palkkausjärjestelmiä ja kehittämään olemassa olevia käytäntöjä.  

”Tavoitteena ei ole tasapäistää palkkoja, vaan edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa ja palkkauksen läpinäkyvyyttä. Kun työntekijät ymmärtävät paremmin palkkarakenteet, myös palkkatyytyväisyys todennäköisesti lisääntyy. Samalla työnantajat voivat arvioida, miten heidän palkitsemisjärjestelmänsä toimivat ja ovatko ne reiluja. Tämä on uudistus, josta kaikki hyötyvät.” 

Lisätiedot:

Hyyppä Kosti
Erityisasiantuntija, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka
p. +358503516177