Suomen Ekonomien Opetuspalkinnon voittajaksi etsittiin tänä vuonna opettajaa, joka pystyy tekemään opetuksellaan vaikutuksen opiskelijoihin. Etsimämme opettajan kursseilla asiat jäävät mieleen, opiskelijat haastetaan ajattelemaan, opinnäytetyöt saadaan palautettua ja opettajasta välittyy palo tekemäänsä työtä kohtaan. 

Ehdotukset palkittavista opettajista tulivat suoraan opiskelijoilta. Voittajan valitsi Ekonomien koulutuspoliittinen toimikunta yhteistyössä kylteripuheenjohtajien verkoston edustajien kanssa. 

Voittajaksi valittiin Jarna Pasanen Tampereen yliopistosta. Voittaja saa 3 000 euron palkinnon KAUTE-säätiöltä. Esityksen teki Boomi ry ja näin ollen heidät palkitaan myös tuhannen euron potilla. 

Pasanen saa paljon kiitosta opiskelijoita herättelevistä ja aktivoivista opetusmenetelmistä, kuten yksilö-, pari- ja ryhmätyöt, flippaus, case-projektit, lukupiirit ja akateemiset debatit. Hän hyödyntää konkreettisia esimerkkejä ja casetehtäviä liike-elämästä myös massakursseilla, joissa opiskelijoita aktivoidaan erilaisin yksilö-, pari- ja ryhmätehtävin myös kesken luennon. Apuna näissä tehtävissä käytetään vaihtelevasti erilaisia välineitä liitutaulusta Padletiin. 

Kursseihin liittyy myös lähes aina välitehtäviä, kuten viikoittaisia harjoituksia ja välitenttejä, jotka pitävät opiskelijat aktiivisina. Jarna tekee paljon yhteistyötä liike-elämän toimijoiden kanssa ja kursseilla on usein mukana alan asiantuntijoita vetämässä caseja sekä luennoimassa hänen ohellaan. Opetuksessa esille tuodut ajankohtaiset yritysmaailman haasteet auttavat opiskelijoita ymmärtämään, mitä työnantajat haluavat ja tarvitsevat. 

Palkinnot myös Vesa Annolalle, Mika Kärkkäiselle ja Harri Lorentzille

Suomen Ekonomien 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tällä kertaa palkittiin useita opettajia, joten palkintosijoille nousivat myös Vesa Annola ja Mika Kärkkäinen Vaasan yliopistosta sekä Harri Lorentz Turun yliopistosta. Heille jaettiin 1 000 euron palkinnot. 

Annolan ja Kärkkäisen erityispiirre on pariluentojen tarjoaminen. Luennoitsijat siis toimivat luentosalissa samaan aikaan vuorovaikutteisesti. Luennoitsijat muodostavat taustaltaan toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Tätä vielä korostaa opettajien erilainen opetustapa ja hyvin erilaiset persoonat. Opettajat haastavat rohkeasti toisiaan ja uskaltavat olla vaikeissa kysymyksissä myös eri mieltä ja perustelevat näkemyksensä. Raati piti erityisen vaikuttavana opetustapana sitä, että luennoitsijat haastavat toisiaan näkemyksistään opiskelijoiden edessä. 

Lorentz käyttää opetuksessaan paljon käytännönläheisiä tehtäviä, esimerkiksi simulaatioita ja case-harjoituksia, joista saa hyvän käsityksen siitä, minkälaisia alan työtehtävät tulevaisuudessa saattaisivat olla. Lisäksi hän on auttanut pääaineopiskelijoita järjestämään vierailuja alan yrityksiin, ja ollut myös itse mukana järjestämässä after work -tapahtumia, jossa on ollut puhujia suurista yrityksistä. 

Kunniamaininnat Kalevi Kyläheikolle ja Roman Stepanoville

Kunniamaininnat jaettiin emeritusprofessori Kalevi Kyläheikolle LUT-yliopistosta ja vierailijaluennoitsija, yliopisto-opettaja Roman Stepanoville Aalto-yliopistosta.  

Opiskelijat arvostavat Kyläheikon suoraviivaista ja perinteistä opetustapaa. Hänen teatraalinen opetustyylinsä on saanut monet opiskelijat innostumaan makrotaloustieteestä. Monet opiskelijat vertaavat häntä oppi-isäksi, joka on jättänyt pysyvän jäljen heidän ajattelutapaansa ja tapaan hahmottaa taloudellisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. 

Myös Stepanov on todella omistautunut työlleen ja auttaa opiskelijoita luentojen jälkeenkin, jotta kaikki pysyvät kurssien tahdissa mukana. Luennoilla on selkeä rakenne ja opiskelijoiden oppimista tukevat Excel-taulukot, joita täyttämällä opiskelijat itse ratkaisevat kurssien tehtäviä. 


Suomen Ekonomeissa haluamme korostaa sitä, että vierailijaluennoitsijoiden ja emeritusprofessorien hyödyntäminen opetustyössä laajentaa opetustapojen kirjoa. Opiskelijat selkeästi myös arvostavat näitä taitajia ja pitävät heitä vaikuttavina. 

Opetuspalkinnosta lyhyesti

Opetuspalkinnolla Suomen Ekonomit tukee kauppatieteellisen alan opetuksen kehittämistä: tavoitteena on kauppatieteellisen koulutuksen laadun ja arvostuksen ylläpitäminen. Palkinnon suuruus on 6 000 euroa. Voittaneen esityksen tehnyt opiskelijajärjestö palkitaan 1 000 eurolla. Palkintosummat maksetaan KAUTE-säätiön varoista. KAUTE-säätiö edistää kauppatieteellistä ja teknillistieteellistä opiskelua, opetusta ja tutkimustoimintaa. Palkintoa on jaettu vuodesta 1998.

Lisätiedot:

Pennala Lotta
Koulutuspolitiikan erityisasiantuntija
p. +358440660384