Hallitus edistää lakimuutosta, jonka mukaan työsopimuksen päättämiseen riittää asiallinen syy. Nykyisen työsopimuslain edellyttämää painavaa syytä ei enää jatkossa tarvittaisi.
”Kukaan ei pysty tässä vaiheessa tarkasti sanomaan, mikä riittää asialliseksi syyksi. Se selviää vain oikeuskäytännön kautta”, Salokannel huomauttaa.
Hän pelkääkin, että jos vaikkapa tulostavoitteet jäävät saavuttamatta, se katsotaan alisuoriutumiseksi ja riittäväksi perusteeksi irtisanoa henkilö. Tämä olisi erittäin haastava tilanne esimerkiksi myynti- ja markkinointityön kannalta.
”Jotta kauppa käy, tarvitaan osaamista. Ekonomeilla sitä on, mutta myyntityö kilpailee monen muun työn kanssa. Jos vaihtoehtona on turvallisempi työnäkymä, niin kuka tässä maassa enää myy? Tuleeko myynnistä ja markkinoinnista uusi sote-ala, jonne ei saada osaavia tekijöitä”, Salokannel kysyy.
Jos tavoitteita ei saavuta, ei automaattisesti ole alisuoriutuja
Tulostavoitteiden liittyminen irtisanomisperusteiden höllentämiseen olisi ongelmallista useasta syystä.
”Minkälainen mahdollisuus työntekijällä on puolustautua, jos työnantaja asettaa alun alkaenkin epärealistiset tavoitteet? Lisäksi markkinat tai asiakkaat voivat yksinkertaisesti olla sellaiset, että tulosta ei saada aikaiseksi.”
Näissä tilanteissa ei ole kysymys oikeasta alisuoriutumisesta.
”Heikompaa suoriutumista on ylipäätään haastavaa arvioida asiantuntijatyössä. Useinkaan ei esimerkiksi ole muita samaa työtä tekeviä, joihin verrata. Eli ei voida väittää, että suoriutuu heikommin kuin toiset. Tällöin pitää aina pystyä arvioimaan tavoitteiden kohtuullisuus.”
Salokanteleen mielestä irtisanomiseen liittyvässä kokonaisharkinnassa täytyisi aina pystyä varmistamaan, että tavoitteet ovat objektiivisesti arvioiden realistiset. Tämä olisi olennaista saada kirjattua lakiin, jos sitä muutetaan.
”Vai joutuuko työntekijä joka kerta tulostavoitteet saadessaan reklamoimaan niistä työnantajalle, taatakseen oman oikeusturvansa?”.
Alisuoriutumisen ongelma voitaisiin ratkaista ilman irtisanomisperusteen painavuusvaatimuksesta luopumista. Lain heikentämisen sijaan olisi helpompi esimerkiksi selkeyttää työntekijän varoitusprosessia.
Lakimuutos on parhaillaan kolmikantaisen työryhmän käsittelyssä. Sen toimikausi päättyy vuoden loppuun mennessä.