Kauppatieteiden opiskelijat eli kylterit ovat perinteisesti työllistyneet kesäksi hyvin. Kesällä 2023 jopa 91 prosentilla heistä oli jonkinlainen kesätyö.  

Viime keväänä kesätyötilanne näytti kuitenkin kääntyneen selkeästi huonompaan suuntaan. Toukokuussa uutisoimme, että kauppatieteiden opiskelijat kokivat kesätyön saamisen kesälle 2024 olevan huomattavasti tavanomaista tiukemmassa. Ekonomien keväiseen jäsenpulssikyselyyn vastasi 1 300 opiskelijaa, joista peräti 80 % kertoi tuolloin, että kesätyön saaminen oli vaikeampaa kuin vuonna 2023.  

Miten kesä lopulta meni? Tuoreet tulokset kylterien kesätyökyselystä osoittavat, että tilanne tosiaan oli huomattavasti heikompi kuin aiempina kesinä.  

Epäonnisten hakijoiden määrä yli tuplaantui 

Kulunut kesä oli kesätöiden löytämisen suhteen poikkeuksellisen huono: Epäonnisten työnhakijoiden määrä oli yli tuplaantunut. Kymmenen prosenttia kyltereistä oli hakenut töitä, mutta ei ollut onnistunut työllistymään. Viime vuonna vastaava luku oli neljä prosenttia.

Kokopäiväisen kesätyön onnistui saamaan 53 prosenttia kauppatieteiden opiskelijoista. Edellisenä kesänä kokopäiväinen työ oli 65 prosentilla.

Loppujen lopuksi 83 prosenttia kauppatieteiden opiskelijoista sai jonkinlaisen kesätyön. Tässäkin oli selkeä pudotus viime vuoden 91 prosenttiin verrattuna. 

Työnhaun suurimmiksi haasteiksi kylterit kokivat massasta erottumisen ja työhaastatteluun pääsemisen.  

Kesän voi yrittää käyttää hyödyksi  

Kesätöiden tekeminen on opiskelijoille tärkeä keino kerryttää työkokemusta ja hankkia tienestiä, jolla täydentää lukuvuoden aikaista toimeentuloa. Huono kesätyötilanne on monesta syystä harmillinen ja aiheuttaa stressiä.

Koulutuspolitiikan erityisasiantuntija Lotta Pennala toivoo, että opiskelijat ovat pystyneet käyttämään kesäkauden hyödyksi tai keskittymään lepoon esimerkiksi tiukasta taloustilanteesta huolimatta. 

”Monet korkeakoulut tarjoavat kesäisin muutamia kesäkursseja, joten kesällä voi myös edistää opintoja. Toisaalta opiskelu on usein aika rankkaa puurtamista, joten ei sekään ole pahitteeksi, jos kesällä on pystynyt ottamaan vähän iisimmin”, Pennala sanoo. 

Lähteet:  

  • Kylterien kesätyöt -tutkimus 2023: 1 222 vastaaja
  • Kylterien kesätyöt -tutkimus 2024: 1 464 vastaajaa 

Hanki kattava työkalupakki ensi kesän työnhaussa erottumiseen ja ilmoittaudu mukaan!

Kylterin asiantuntijabrändi -talviverkkokurssi, 2 op

Kyltereiden tarpeisiin ja toiveisiin räätälöity kurssi järjestetään verkkokurssina tammi-helmikuussa 2025.

Lisätiedot:

Pennala Lotta
Koulutuspolitiikan erityisasiantuntija
p. +358440660384
Oksanen Juha
Tutkimuspäällikkö
p. +358405566671