Kun uskomme omiin kykyihimme ja taitoihimme, voimme saavuttaa mitä tahansa!
Terve itseluottamus kantaa pitkälle työelämässä. Itsevarmat ihmiset uskaltavat kokeilla uutta, ottaa vastuuta ja asettaa korkeita tavoitteita. Heillä on rohkeutta tavoitella unelmatyötään. He eivät pelkää epäonnistumisia, vaan ammentavat niistä oppeja ja jatkavat elämäänsä.
Uravalmentajan puheille tulee usein asiakkaita, joiden itseluottamus on saanut kolhuja. Taustalla voi olla huonoja kokemuksia matkan varrelta. Jopa yksi kovaksi koettu takaisku voi horjuttaa itsevarmuutta. Tilanteita, kuten ghostaus (työhakemuksen tai -haastattelun jälkeen työnantajasta ei kuulu mitään), koeaikapurku ilman selitystä tai esihenkilöltä saatu kritiikki, saattavat jättää syviä jälkiä ihmismieleen pitkäksi aikaa.
Kohtaan myös erittäin menestyneitä ekonomeja, jotka kärsivät heikosta itseluottamuksesta. Syynä siihen on monesti se, josta kirjoitin edellisessä kirjoituksessa – tunne siitä, että ”generalistina en osaa mitään”. Todellisuudessa generalismi on vahvuus. Moniosaajilla on kyky yhdistellä asioita, nähdä laajempia yhteyksiä ja taipua monen näköiseen positioon, minkä lisäksi he ovat arvokkaita resursseja mille tahansa organisaatiolle.
Miksi itseensä luottaminen on hirvittävän hankalaa?
Me suomalaiset olemme vaatimaton kansa. Mutta vaatimattomuus ei aina kaunista. Itsensä kehuminen eli omien kykyjen esiintuominen on osa ammattitaitoa. Mitä jos ei tahdo olla tyrkky, mutta on tarpeen nostaa itseään esille, jotta pääsisi etenemään uralla? Työelämä kun suosii ihmisiä, jotka osaavat antaa itsestään itsevarman vaikutelman.
Hyvät uutiset ovat, että tervettä, ammatillista itseluottamusta voi vahvistaa! Tässä kolme hyväksi havaittua tapaa:
1. Pidä onnistumispäiväkirjaa kahden viikon ajan
Joka aamu: Kirjoita ylös kolme asiaa, joissa olet onnistunut aikaisemmin elämässä.
Joka ilta: Kirjoita ylös kolme asiaa, joissa onnistuit tänään.
Onnistumiset voivat olla isoja tai pieniä ja mistä tahansa elämän alueelta. Lue kahden viikon jälkeen, mitä olet kirjoittanut ja vastaa kysymyksiin: Mitkä osaamiset, ominaisuudet ja vahvuudet auttavat sinua onnistumaan elämässä? Miten voit hyödyntää niitä työelämässä?
2. Haasta itsesi
Kokeile jotain uutta. Menemällä mukavuusalueesi ulkopuolelle itsevarmuutesi saa buustia, kun huomaat, että selviät haastavistakin tilanteista. Ota vastaan uusia työvastuita, aloita uusi harrastus tai opiskele uutta. Kirjoita ylös, mitä osaamisia ja vahvuuksia käytit onnistuaksesi uudessa haasteessa.
3. Feikkaa, kunnes breikkaat (fake it ’til you make it)
Kärsitkö huijarisyndroomasta? Oletko joskus tilanteessa, jossa kollegat kehuvat sinua, mutta et voi nähdä itseäsi muuna kuin suurena huijarina? Ilmiö on yleinen erityisesti korkeasti koulutettujen naisten keskuudessa. Mutta nyt on aika alkaa uskomaan kollegoihin!
Ime itseesi toisten kehut: ota kiitos vastaan, älä vähättele itseäsi. Ja jos muut eivät huomioi sinua – kun valitettavasti kehuminen ei vieläkään ole yleistynyt tarpeeksi suomalaisessa työkulttuurissa – niin harjoita omakehua. Vaikka se tuntuisikin aluksi feikkaamiselta, ajan myötä se muuttuu aidoksi positiivisuudeksi.
Itseluottamus on koko työyhteisön supervoima
Voi sitä riemua, joka syntyy, kun asiakkaan silmiin syttyy itseluottamuksen pilkahdus. Sen todistaminen on hieno hetki uravalmentajalle. Meillä kaikilla on edellytykset olla itsevarmoja ja suurenmoisia, mutta joskus tarvitsemme pienen tönäisyn oikeaan suuntaan.
Muista myös itse kehua kollegoja. Itseluottamus ei ole pelkästään henkilökohtaisen menestyksen vaan myös työyhteisön menestyksen supervoima. Itsevarmat tiimit uskaltavat olla luovia, kokeilla uutta ja lähestyä asiakkaita. He rohkenevat sekä epäonnistua että onnistua. He uskovat, että yhdessä selviämme haasteista, saavutamme tavoitteet ja edistymme tekemisissämme.
Itsevarmuus tarttuu. Kun yksi tiimin jäsen alkaa uskomaan ja luottamaan itseensä, se valaa uskoa myös muihin. Ole sinä ensimmäinen ja innosta muut mukaan!
Lue blogisarjan muut osat:
Osa 1: Vuosi Suomen Ekonomien uravalmentajana – mitä olen oppinut?