Kauppatieteiden maisteri Sointu Borg, täytti hiljattain 29 vuotta. Voisi ajatella, että kolmenkympin rajapyykin lähestyminen tarjoaisi aineksia ikäkriisille.
Borg ei kuitenkaan aio vinkua, kuinka aineenvaihdunta hidastuu ja krapulat pahenevat, kun ikää tulee. Sen sijaan hän kertoo Instagram-tilillään, mikä kaikki on paremmin kolme- kuin kaksikymppisenä.
”Olet enemmän rauhassa itsesi kanssa ja vähemmän kriittinen ulkonäkösi suhteen.”
”Tunnet rajasi ja arvosi.”
”Tiedät, minkälaisia ihmisiä haluat elämääsi ja minkälaisia et.”
”Miesasiat on opittu kantapään kautta.”
”Uskallat sanoa ei ja nojata vanhemman intuitioosi.”
”Tajuat, että moni aloittaa kaiken alusta vielä viisikymppisenä.”
”Plus meikäläisellä otsa sen kuin suoristuu, kun on varaa botoxiin”, nainen kirjoittaa bikinikuvapostauksensa alle.
Sointu Borgin Diili-voitto huhtikuussa herätti paljon keskustelua. Voittaja itse pitää hyvänä sitä, että erilaisia mielipiteitä tuodaan esiin. Samalla keskustelu paljasti hänestä jotakin.
– Instagramissa bikineissä poseeraavan blondin voitto on ilmeisesti tänäkin päivänä niin järisyttävä juttu, että isojenkin organisaatioiden johtotasolla asiasta käydään keskusteluja. Jos näin on, onhan siellä vielä aika paljon kaivamatta.
Esiintymistä rakastava tyttö
Kuudennen polven manselainen viisilapsisesta perheestä. Sointu Borg muistaa lapsuutensa tasaisena ja onnellisena. Oman värinsä sille antoi yksi veljistä, joka oli lievästi autistinen ja jolla oli Aspergerin oireyhtymä. Sitä kautta Borg oppi ymmärtämään erilaisuutta.
– Kun yksi perheenjäsenistä toimii hieman eri tavalla kuin muut, tottuu siihen, että ihmiset saattavat vähän tuijottaa. Mutta ei se haittaa.
Puhelias Sointu oli lapsista rauhallisin, vaikka hänellä olikin vilkas mielikuvitus. Esiintymistä rakastava tyttö oli mukana näytelmäkerhossa ja musikaaleissa. Hetken hän kokeili tanssia, hetken jalkapalloa, mutta eniten tosissaan hän suhtautui konserttikanteleen soittoon. Kannel on hänelle edelleen rakas soitin.
– Soitin konservatoriolla D-tutkintoon saakka. Valmistujaislahjaksi 39-kielinen konserttikanteleeni sähköistettiin ja siihen liitettiin vahvistin. Haaveilen siitä, että voin keskittyä sen soittamiseen jossakin vaiheessa enemmän.
Yrittäjäksi peloista huolimatta
Teinivuosina mukaan tuli biletys, mutta sekään ei ollut holtitonta. Vasta hiukan myöhemmin nuori nainen aiheutti vanhemmilleen ylimääräisiä sydämenlyöntejä pyörimällä musiikkivideoilla vähän liian nuorena vähän liian pienissä bikineissä.
Borgin vanhemmat ovat akateemisesti koulutettuja. Isä on dosentti, joka työskentelee politiikan tutkijana, äiti on tohtori ja tekee töitä lääketieteen parissa.
Akateemisuus ei kuitenkaan ole tyttärelle syötetty polku.
– Pikemminkin vanhempani olivat yllättyneitä, kun menin kauppakorkeakouluun. Äitini on sukunsa ensimmäinen akateeminen. Hän on aina toistellut, että me olemme ihan verkkarikansaa.
Ensimmäisen yrityksensä Sointu Borg perusti parikymppisenä, vaikka yrittäjyyteen liittyi lähinnä pelonsekaisia tunteita. Se oli kuin musta aukko.
Borg ajattelee, että on turvallisempaa lähteä rakentamaan uraa isossa organisaatiossa, jossa on selkeät etenemismahdollisuudet. Hän kuitenkin huomasi jo varhain, että yrittäjyys sopii hänen luonteelleen.
– Lapsena kesäleirillä joku muu oli aikatauluttanut päiväni. Muistan, että minulle tuli tukehtumisen tunne. Halusin itse pitää elämäni narut käsissä.
Euro per henkilö
Ura yrittäjänä aukesi kuin vahingossa lukion jälkeisen välivuoden aikana. Sointu houkutteli tamperelaisia nuoria Sedu Koskisen yökerhoihin. Palkkaa hän sai euron per tulija.
Ihmisten kanssa mainiosti pärjäävä nainen huomasi olevansa hyvä työssään. Hänelle ehdotettiin kollegansa kanssa aputoiminimen perustamista, jotta he voisivat tehdä työtä toiselle yritykselle. Puoli vuotta myöhemmin yritys muutettiin osakeyhtiöksi. Siitä alkoi edelleen jatkuva yritystoiminta, jonka kautta Borg välittää emännöintialan ammattilaisia tapahtumiin.
”Olen pystynyt omalla ammattitaidollani elättämään itseni ja rahoittamaan opintoni.”
Hän on väheksynyt yrittäjätaustaansa, koska siinä eivät ole liikkuneet miljoonat tai sadat tuhannet eurot.
– Olen kuitenkin omalla ammattitaidollani pystynyt elättämään itseni ja rahoittamaan opintoni. Onhan sekin jo hieno juttu.
Borg uskoo, että moni pelkää yrittäjyyttä, josta syntyy median otsikoinnin kautta väärä kuva – ikään kuin olisi vain suuria, miljoonatulosta tekeviä menestyjiä ja sitten pieniä, tappiota tekeviä puurtajia.
– Yhdeksänkymmentä yhdeksän prosenttia kuuluu sinne välimaastoon. On tärkeää tuoda esille sitäkin puolta yrittäjyydestä etenkin nuorille.
”Valintani koettiin vääriksi”
Ennen Diili-ohjelmaa Sointu Borg oli tuttu Bimbo Oy -nimistä tosi-tv-sarjaa seuranneille. Ohjelmaa lähetettiin Fox-kanavalla vuonna 2015, ja siinä hän pyöritti yhtiökumppaninsa Alina Välimäen kanssa yritystä opintojensa ohella.
– Menimme ympäri ämpäri, teimme töitä ja elimme hullua elämää. Ohjelma kertoi, millaista on kahden nuoren parikymppisen naisen elämä, kun menee lujaa.
Kandiaikoina Borgille alkoi avautua, että se mistä hän nauttii – mennä rempseänä ja roisina omana itsenään – ei ollutkaan kaikille yksiselitteinen juttu. Itse hän ei nähnyt siinä mitään pahaa.
– Aloin huomata tiettyjä säännönmukaisuuksia siinä, miten minuun suhtauduttiin. Tekemäni valinnat ja polut, joita olin lähtenyt kulkemaan, koettiin vääriksi ja huonoiksi.
Vitsejä, pilantekoa, passiivis-aggressiivisia kommentteja. Naureskelua päin naamaa ja joskus selän takana. Fiksuiksi luullutkin ihmiset saattoivat tulla kysymään, mitä pillupalveluillesi kuuluu.
– Jotkut ovat provosoituneet siitäkin, että olen osoittanut olevani sujut valintojeni kanssa. He ovat halunneet haastaa minua ja hakea verbaalista painikaveria.
Kaiken keskellä Borg yritti hahmottaa paikkaansa tulevassa työelämässä. Ahdistus alkoi ottaa jalansijaa.
– En nähnyt, missä saisin olla oma itseni.
Sama kuin ennenkin
Sointu Borg on seurannut läheltä, kuinka moni on tehnyt toisin ja yhtäkkisesti ”aikuistunut”. Viidakon tähtöset -ohjelmasta tutut naiset ovat avautuneet siitä, kuinka he olivat hukassa panostaessaan ulkonäköönsä. Sitten he ovat siivonneet somehistoriansa ja muovautuneet miellyttämään edustamansa organisaation arvoja.
– Itse en ole halunnut lähteä kertomaan sellaista tarinaa, että se menneisyyden minä olisi tehnyt jotakin häpeällistä ja väärää. Muuten en pystyisi seisomaan valintojeni takana. Enää en tekisi tuollaista sekoilurealitya. Mutta sama ihminen olen kuin silloinkin.
Diiliin mukaan lähteminen vaati korona-ajan ja tapahtuma-alalla loppuneet työt. Nelosen Diili-ohjelmassa neljätoista bisnesosaajaa kilpaili paikasta Jaajo Linnonmaan start up -imperiumin kehitysjohtajana. Borg ei edes ajatellut, että hän voittaisi. Hän näki ohjelman enemmänkin tilaisuutena esitellä potentiaaliaan.
– Ajattelin, että voisi olla profiilia nostattava juttu työmarkkinoilla, jos pääsisin edes parin jakson verran näyttämään, että minulta löytyy kompetenssia.
Lupa olla minä
Voitto oli yllätys, joka tuntui passilta vapauteen. Borg tuntee rohkean henkilöbrändinsä olleen hänelle aiemmin vankila, joka on rajoittanut ihmisiä näkemästä hänen todellista minäänsä.
– Diilissä se olikin avain koko juttuun, timantti. Palaset loksahtelivat kohdilleen.
Borg uskoo voittaneensa, koska hän meni ”röyhkeästi” myöntämään olevansa keskeneräinen.
– Mutta totta kai minulla oli myös paljon taisteluntahtoa ja olen persoona itsessään.
Nyt Borg saa olla sellainen kuin on, luvan kanssa.
– Diilin voiton jälkeen mummotkin laittoivat viestiä, että hyvä Sointu, älä koskaan lopeta bikinikuvia! Voin mennä vaikka takapuoli paljaana, ja ihmiset vain naureskelevat, että se Sointu on aina ollut vähän hassu. Mutta saako joku Liisa tehdä saman? Helppo minun on nyt huudella, että olkaa rohkeasti sitä mitä olette.
Borg tuntee, että esillä olemiselle on varsinkin Suomessa aina haettava oikeutus. On osoitettava olevansa multitalentti luonnonoikku, ulkonäkö ja äly samassa kehossa.
Hän ei hyökkää niitä vastaan, jotka haluavat elää neutraalia elämää. Mutta ei myöskään halua, että joku muu määrittelee, miten hänen tulisi elää ja olla.
– Olen tiennyt, että minulla on töissä annettavaa, olen tosi kiva kollega ja saan aikaan. Silti sain signaalia, että sinä et ole tänne sopiva niiden polkujen takia, joita olin lähtenyt kulkemaan.
Enää sitä ei tarvitse surra. Sointu löysi reittinsä.
– Jos ovea ei avata, sen voi potkaista auki omalla tyylillään. Täältä tullaan saatana.
Artikkeli on julkaistu Ekonomi-lehdessä 3/2021.
Teksti: Sanna Sarenius
Kuvat: Vesa Laitinen
Lue myös:
Toimitusjohtaja Markus Jussila: ”Yritys voi tehdä paljon saadakseen parhaat osaajat”
Kuuntele Alaston yrittäjä -podcastia!
Taloudentekijät-podcast: Suomen superyrittäjät – vuorossa sankarikokki Henri Alén