Kysymys: Korona-aikana tajusin, että elämäni ei olekaan ihan sellaista kuin haluaisin. Mistä löytäisin uskalluksen muutokseen? Vieläkö voisin keksiä itseni uudelleen ja lähteä työuralla uuteen suuntaan?
Suomen Ekonomien uravalmentaja Marjut Hallavo vastaa: Hienoa, että korona on antanut sinulle aikaa ajatella elämääsi syvemmin. Oletko pohdinnoissasi jo tunnistanut, mikä osa-alue elämässäsi kaipaa erityisesti muutosta? Onko kyse työstä, hyvinvoinnista, ajanhallinnasta, ihmissuhteistasi vai jostakin muusta?
Yksi tapa selvittää lähtötilannettasi on arvioida tyytyväisyyttäsi ja pisteyttää elämäsi eri osa-alueet. Listaa paperille erikseen työura, työyhteisö, perhe, parisuhde, suku, koti, terveys, liikunta, harrastukset, ystävät, taloudellinen tilanne ja henkinen hyvinvointi. Voit myös lisätä osa-alueita, mikäli huomaat jonkin sinulle tärkeän puuttuvan listalta.
Mieti jokaisen osa-alueen kohdalla, kuinka tyytyväinen olet tähän osaan elämässäsi ja anna kaikille piste asteikolla 1–10. Kun pisteytys on valmis, tarkkaile hetki arvioitasi. Mihin kiinnität huomiota? Huomioi ensin korkeimmat arviot saaneet osa-alueet. Ne ovat voimavarojasi. Katso sitten kohtia, joille annoit alhaisemmat pisteet. Valitse niiden joukosta 1–3 tärkeintä, joihin erityisesti haluat muutosta.
Kuvittele se, mitä toivot
Luo seuraavaksi mielessäsi tavoitemielikuva asioille, joiden toivot muuttuvan. Mieti, miten asiat ovat eri tavalla, kun olet tyytyväinen. Voit mielessäsi tehdä aikamatkan esimerkiksi viiden vuoden päähän ja kuvitella, miten hyvin asiat ovat, kun ne ovat edenneet toivomallasi tavalla ja kaikki unelmasi ovat totta.
Mistä huomaat silloin konkreettisesti asioiden muuttuneen paremmiksi? Tavoitatko tunnetilan? Miltä toivetilassasi tunnet?
Jos toivot esimerkiksi muutosta työuraasi, mistä tekijöistä tunnistat, että teet ihannetyötäsi? Onko siinä mukana enemmän ihmisiä, matkustamista, uuden oppimista, joustavuutta vai enemmän vapaa-aikaa?
Kirjoita ihannetyöpäivästäsi kuin jo eläisit unelmaasi.
Syvennä pohdintaasi kirjoittamalla seuraavaksi kuvaus ihannetyöpäivästäsi. Kirjoita kuvauksesi kuin kirjoittaisit hyvälle ystävällesi, jota et ole tavannut viiteen vuoteen.
Kirjoita tarinasi preesensissä, ikään kuin jo eläisit unelmaasi. Voit hyvin hersytellä yksityiskohdilla ja kertoa, mitä kaikkea ihanaa päiväsi aikana tapahtuukaan. Kuvaa, onko ihannetyöpäiväsi toimisto maalla vai kaupungissa, teetkö työtä yksin vai ihmisen ympäröimänä ja millainen tempo työpäivässäsi on? Muista tarinaa kirjoittaessasi, että nyt on lupa unelmoida isosti, sillä kaikki on mahdollista.
Saatuasi tarinan valmiiksi keskity rauhassa lukemaan se läpi. Mitä havaintoja teet lukiessasi? Mitä asioita tarinasi pohjalta kaipaat työhösi enemmän, mitä vähemmän tai minkä toivoisit olevan toisella tavalla?
Suunnittele askeleet eteenpäin
Pohjatyö on nyt tehty, ja voit siirtyä toteutusvaiheeseen. On luonnollista, että muutos tuntuu haasteelliselta, varsinkin jos haluaa isoa muutosta nopeasti. Onnistuneen muutoksen taustalla ovat huolellisesti suunnitellut pienet askeleet, joita ottaessa ei pelota.
Jos haaveilit muutoksesta työurallasi, mieti ensin, mikä pieni muutos veisi nykyisessä työssäsi asioita toivomaasi suuntaan. Voisitko lähteä mukaan johonkin uuteen ja kiinnostavaan projektiin tai vaihtaa työtehtäviä kollegasi kanssa?
Tarvitsetko koulutusta, rohkaisua vai konkreettisen suunnitelman?
Jos taas toivot suurempaa muutosta, selkeytä itsellesi, mitä tapahtuu nykyhetken ja toivetilasi välillä. Kaipaatko unelmasi saavuttamiseen koulutusta, rohkaisua vai konkreettisen suunnitelman?
Suomen Ekonomien uravalmentajat sparraavat mielellään kanssasi urasi seuraavasta askeleesta ja auttavat sinua työstämään itsellesi konkreettisen suunnitelman eteenpäin. Jos haluat asioiden muuttuvan, on rohkeasti otettava askelia uuteen suuntaan. Jos teet samoja asioita, mitä tänään teet, saat tulokseksi samoja asioita, mitä sinulla tänään on. Mikä on sinulle sopiva ensimmäinen askel?
Mitä sinä kysyisit uravalmentajalta? Lähetä kysymyksesi: viestinta@ekonomit.fi otsikolla ”Kahvitaukoneuroosi”. Julkaisemme kysymyksiä ja vastauksia myös Ekonomi-lehdessä.
Lue myös:
”Haen työtä pitkästä aikaa, mutta mistä aloittaa?” – Näin uravalmentaja neuvoo
”Olen ahkera introvertti, mutta äänekkäät saavat töissä kaiken kunnian” – Näin uravalmentaja neuvoo
”Pelkään että minua pidetään kalkkiksena, vaikka en ole” – Näin uravalmentaja vastaa