Valmentaja Markku Kanerva on monia joukkueita luotsatessaan kohdannut saman haasteen. Vain tietyn ajanjakson yhdessä pelaava joukkue on saatava nopeasti tiimiytymään. Siksi tiiminvetäjän pitää myös nopeasti oppia tuntemaan tiimiläisensä.
”Kun alat valmentaa joukkuetta, siinä on uusia ja toisilleen uusia ihmisiä. Tilanne on haastava ja se vaatii johtajalta psykologista pelisilmää. Ihan samoin on yrityksessä: jos saat uuden tiimin ja projektin johdettavaksi, pitää nopeasti tutustua ihmisiin ja miettiä, miten voit tukea jokaista. Jokaisella on vahvuuksia ja kehityskohteita.”
Rive pyrkii tutustumaan jokaiseen pelaajaan: juttelee heidän kanssaan ja tarkkailee heitä.
Kanervan mielestä ratkaisevaa on, miten saa eri lähtökohdista tulleet erilaiset ihmiset toimimaan tavoitteiden mukaisesti. Hän pyrkii puhumaan kaikkien pelaajien kanssa ja tutustumaan heihin muutenkin kuin pelaajina. Juttelun lisäksi hänellä on toinenkin käytännöllinen metodi, jolla hän kerää tietoa: tarkkailu.
”Katson, miten pelaajat kohtelevat toisiaan kentän ulkopuolella. Joku ryntää ovesta ulos, toinen huomioi muut ja pitää ovea auki. Joku kysyy ruuan jälkeen, otatko kahvia ja tarjoutuu tuomaan muillekin. Ne ovat pieniä asioita, mutta niillä voi muodostaa profiilin ihmisestä.”
Yksinomaan teknisten taitojen perusteella ei voi tietää, miten esimerkiksi jalkapalloilija toimii toisten kanssa.
”Herkästi painotetaan teknisiä taitoja, kun pitäisi myös miettiä, sopeutuuko kaveri nopeasti tiimiin. Ennen kaikkea tarvitaan joukkuepelaajia.”
Yhteishenkeä pitää ruokkia
Jotta tiimi voi päästä huipputuloksiin ja loistaa, tutustumisen lisäksi tarvitaan paljon muutakin. Yksi tärkeä pala Kanervan mielestä on arvostuksen osoittaminen.
Sitä ei tarvitse tehdä julkisella kehulla: Kanerva nostaa yksittäistä pelaajaa esiin hyvin harvoin. Hän valitsee kiitoksen kohteeksi mieluiten puolustajan kaltaisen ”raskaan työn raatajan”, joka helposti saa vain kuraa niskaansa.
Jokaisen pitää kokea olevansa arvostettu tiimin jäsen.
Palautteen antaminen on joka tapauksessa tärkeää. Niin tärkeää, että Kanerva pitää muistivihkossa kirjaa, kenen kanssa on pelistä milloinkin jutellut: joskus hississä, joskus lounaan ohessa.
Kun jokainen tiimissä kokee olevansa arvokas, jokaisella on myös halu tehdä parhaansa yhteiseksi hyväksi.
”Jos puhut valmentajana vain tähtipelaajille, muille tulee nopeasti sellainen fiilis, että olenko mä vain täytemiehenä. Kun tuntee, että arvostetaan, itseluottamus on katossa ja tekee kaikkensa, että joukkue menestyy.”
Myös tiimihenkeä pitää Kanervan mielestä niin joukkueessa kuin muussakin työyhteisössä ruokkia jatkuvasti.
”Hyvää yhteishenkeä ei saa taikatempuilla nostettua, eikä sitä voi rakentaa yhtenä tyky-päivänä vuodessa. Jos ei sitä pidetä yllä, se alkaa hiipua.”
Yhteishengen luominen ei kuitenkaan ole vain johtajan tehtävä. Peruskoulun opettajanakin toiminut Kanerva tietää, että jokaisella tiimin jäsenellä on roolinsa sen luomisessa.
Kotonakin tehdään tiimityötä
Markku Kanerva kokee, että tiimitöihin liittyvät periaatteet toimivat myös perheessä.
”Kotonakin pitää pystyä tekemään hommia tiiminä. Lapsetkin täytyy kasvattaa vastuun ottamiseen. Kaikilla on oma roolinsa.”
Alkuvuonna 2020 Kanerva puhui valmennusfilosofiastaan kauppatieteiden opiskelijoiden Kylteripäivillä Helsingissä. Myös hänen omasta lähipiriistään löytyy talousalan osaajia kuten oma poika, joka opiskeli kauppatieteitä Aalto-yliopistossa.
”Ekonomeilta saa välillä hyviä vinkkejä.”
Kanervan mielestä ekonomit ovat tarkkoja ja suunnitelmallisia, koska he ovat rahan ja talouden kanssa tekemisissä.
”Mukavia ihmisiä! Heiltä saa välillä ihan hyviä vinkkejä. Yksi läheisimmistä kavereistani on ekonomi. Kun poikani mietti alaansa, kaverini kannusti häntä rahoituspuolelle.”
Teksti: Arja Kuittinen
Kuva: Ville Vappula
Haastattelu on tehty helmikuussa 2020 Kylteripäivien yhteydessä.
Lue myös:
Työradio: Pomoksi ei synnytä vaan opitaan!
Mirva Matikka: ”Luonnon kunnioittamisen lisäksi partio on opettanut hyvää johtajuutta”
Belinda Gerdt: ”On mahtavan hienoa, kun kaikki katsovat samaan suuntaan”
Mietitkö urasi suuntaa? Harkitsetko johtotehtäviin hakeutumista tai etsitkö uutta polkua, jolle lähteä? Suomen Ekonomien jäsenenä voit varata ajan henkilökohtaiseen keskusteluun uravalmentajan kanssa. Lue lisää!