Terminä edunvalvonta on haastava, sillä se pitää sisällään niin paljon eri asioita. Edunvalvontaa on, että pyrimme työehtosopimusten kautta turvaamaan ekonomeille parhaat mahdolliset työsuhteen minimiehdot, kuten sairausajan palkan, lomarahat ja säännölliset palkankorotukset.
Edunvalvontaa on, että työpaikoilta löytyy ekonomeja edustava henkilöstöedustaja, joka osaa neuvoa jäseniämme esimerkiksi palkkausjärjestelmään tai työaikakäytäntöihin liittyvissä asioissa ja edustaa tarvittaessa yt-neuvotteluissa.
Edunvalvontaa on myös vaikuttaminen jäsenillemme tärkeisiin työelämäasioihin. Turhista kilpailukieltosopimuksista eroon pääseminen, perhevapaajärjestelmän uudistaminen, jatkuvan oppimisen tukeminen, sujuvampi siirtyminen palkansaajan, itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden välillä ja paikallisen sopimisen edellytysten parantaminen ovat esimerkkejä teemoista, joiden eteen teemme vaikuttamistyötä.
Vaikka työ on usein hidasta ja pikavoittoja on harvoin tarjolla, pitkäjänteisellä ja johdonmukaisella työllä muutoksia on kuitenkin mahdollista saada aikaan.
Mistä tiedämme mihin pitää vaikuttaa?
Se, mihin vaikutamme, riippuu jäsenistämme. Seuraamme aktiivisesti mistä asioista jäsenet ovat yhteydessä laki- tai urapalveluihimme. Mitkä aiheet puhuttavat työpaikoilla ja nousevat esiin jäsenkyselyissämme ja tutkimuksissamme. Kun tietty teema esiintyy toistuvasti jäsentemme yhteydenotoissa, keräämme siihen liittyvää dataa, jotta pystymme perustelemaan tavoitteemme faktoilla.
Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotka palvelevat jäsentemme etuja niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Neuvottelupöydissä se tarkoittaa usein kompromissia, ratkaisua, jonka kanssa kaikki voivat elää.
Yrityksien menestyminen on myös työntekijöiden etu, jos vain työntekijät pääsevät osaksi menestystä. Hyvinvoiva, osaava ja motivoitunut henkilöstö taas on yrityksenkin etu, sillä silloin pohja menestyksen luomiselle on kunnossa.
Suomen Ekonomit ajaa aina ensisijaisesti jäsentensä etuja, mutta ei ole EI-liike, joka kieltäytyy tunnustamasta työelämän muutosta ja murrosta. Toimimme aktiivisesti sen eteen, että muutos toisi uusia mahdollisuuksia ja jäsentemme työelämä ja työsuhteen ehdot kehittyisivät oikeaan suuntaan tulevaisuudessakin.