Kysymys: ”Olen ahkera ja aikaansaava introvertti, joka ei pidä itsestään meteliä. Työkaverinani on ihminen, joka kertoo kaikista tekemisistään kovaan ääneen ja onnistuu ovelasti keräämään kunnian toistenkin tekemästä työstä. Pomomme on sokea tilanteelle. Viimeinen niitti oli, että hän antoi perusteettoman ylennyksen tälle yhdelle hölöttäjälle. Miten voisin vaikuttaa tilanteeseen näyttämättä marttyyrilta?” Nimimerkki Hiljainen puurtaja
Suomen Ekonomien Uravalmentaja Arja Parpala vastaa: Tilanteesi on ikävän tuttu monelle. Usein ensimmäisenä tulee mieleen, että ongelma selviää parhaiten vaihtamalla työpaikkaa. Se on kuitenkin äärimäinen vaihtoehto, joka ei välttämättä tuota sen parempaa lopputulosta. Siksi kannattaakin kokeilla muita keinoja, joilla voit vaikuttaa tilanteeseen ja omaan hyvinvointiisi.
Yksi tapa on tutustua paremmin kovaääniseen työkaveriisi. Ihmisten käyttäytymiseen on monenlaisia syitä. Ehkä työkaverisi kärsii huonosta itsetunnosta, hänellä on jotain työn ulkopuolisia huolia tai hän kokee huonommuutta verratessaan itseään sinuun tai muihin kollegoihin. Kun tutustut häneen paremmin, sinun on helpompi suhtautua häneen ihmisenä. Päätä, että löydät työkaveristasi jotain, joka yhdistää teitä. Usein hyvän työtoveruuden perusta löytyy jostain aivan muualta kuin työasioista.
Faktat, tunteet ja parannusehdotus
Oletko keskustellut tilanteesta ja tunteistasi esihenkilösi kanssa? Hänellä voi olla syynsä sinun kannaltasi omituisiin päätöksiinsä. Kun puhut asiasta, kannattaa noudattaa myönteisen keskustelun periaatteita: kerro faktat, kerro, mitä tunteita faktat herättävät sinussa ja kerro parannusehdotus. Esimerkiksi näin: “Kollegani siirrettiin uuteen tehtävään. Tämä tuntui minusta epäreilulta, koska olin itsekin kiinnostunut tehtävästä. En kuitenkaan tiennyt, että tehtävään haettiin uutta tekijää. Kun yksikössä on jatkossa tarjolla uusia tehtäviä, olisiko mahdollista kertoa asiasta koko tiimille?”
Kokeile myös jakaa osaamistasi kollegoillesi. Mentoroi nuorempia, tarjoa apuasi esihenkilöllesi. Sen lisäksi, että toisten auttaminen luo hyvää mieltä sekä itsellesi että ympäristöösi, tulet osoittaneeksi arvosi tiimillesi ja esihenkilöllesi. Tulet näkyvämmäksi työyhteisössäsi.
Keskity tekemään omasta työstäsi mahdollisimman mielekästä ja antoisaa. Riko rutiinejasi, haasta omia toimintatapojasi ja kehitä uusia entistä mielekkäämpiä. Pidä silmät ja korvat auki tilaisuuksille osallistua mielenkiintoiseen projektiin tai laajentaa osaamistasi. Selvitä mahdollisuuksia työnkiertoon. Omaa työtään voi usein tuunata yllättävänkin paljon, kun vain alkaa etsiä sopivia kohtia.
Innostavat tulevaisuudenkuvat
Mieti, mitä haluat tulevaisuudeltasi ja miten voit sen saavuttaa. Ota yhteyttä uravalmentajaan ja kirkasta omat tavoitteesi. Kun tiedät, mitä haluat, voit alkaa kulkea askel askeleelta kohti tavoitteitasi. Usein jo innostavien tulevaisuudenkuvien ajatteleminen etäännyttää nykyisistä harmeista ja helpottaa siten oloa. Kun huomaat eteneväsi kohti tavoitteitasi, pystyt tarkastelemaan nykyhetkeä uudesta perspektiivistä ja myös suhtautumisesi tilanteeseen saattaa muuttua.
Muista myös, että voit aina keskustella henkilöstön edustajan, henkilöstöyksikön tai esihenkilösi esihenkilön kanssa. Heidän tehtävänsä on kuunnella ja auttaa sinua.
Tärkeimpänä asiana varmista, että työ ei ole koko elämäsi. Sanotaan, että elämä on kuin viisijalkainen konttorituoli. Työ on yksi jaloista, mutta pysyäkseen tasapainossa tuoli tarvitsee ne muutkin jalat. Mitkä ne ovat sinun elämässäsi?
Mitä sinä kysyisit uravalmentajalta?
Lähetä kysymyksesi: viestinta@ekonomit.fi otsikolla ”Kahvitaukoneuroosi”. Julkaisemme kysymyksiä ja vastauksia myös Ekonomi-lehdessä.
Lue myös:
”Pelkään että minua pidetään kalkkiksena, vaikka en ole” – Näin uravalmentaja vastaa
Työnhaku yli 50-vuotiaana on oma taiteenlajinsa – näin onnistut
Kaipasin sinua, vanhempi kollega
Rekrytoinneissa tulee katsoa kyvykkyyksiä iän tai sukupuolen sijaan
Yli 55-vuotiaiden työllistymistä edistäisi parhaiten palkkakuluihin vaikuttaminen